Senterpartiet har funnet nye lekekamerater etter valget; Høyre, KrF og Venstre. Kongsberglista ble skviset ut, og Arbeiderpartiet utelukket seg selv. Måtte det ende slik? Kanskje ikke.

Det er ikke unaturlig at det største partiet får ordføreren. Men valgresultatet gav ikke noe entydig flertall, før Senterpartiet valgte side. Den rødgrønne siden var faktisk større enn høyresiden, med Kongsberglista på vippen.

Men allerede før valget avviste Arbeiderpartiet et ordfører-samarbeid med Senterpartiet. Dermed la de alt til rette for Høyres Line Spiten. Da er det naivt å tro på et samarbeid etter valget! Utfra meningsmålingene tydet lite på at Arbeiderpartiet kunne oppnå noe flertall uten Senterpartiet. Marte Ødegården hevder at de prøvde, men hvor realistisk var det?

De siste åtte årene har Kongsberglista vært en del av Senterpartiets maktbase i kommunestyret. Nå har Senterpartiet søkt makt hos Høyre isteden og skviset Kongsberglista ut av det gode selskap. Kongsberglistas Per Einar Fon sier partiet er dolket i ryggen, men Senterpartiet er uenig.

Også Kongsberglista hadde Høyre på ønskelista, innrømmer Fon. Uten å få napp. Men ville det vært lett å være støtteparti for Høyre eller Arbeiderpartiet? De to partiene tvang gjennom vedtaket om å bygge Krona. Det vedtaket førte nettopp til at Kongsberglista ble dannet!

I årenes løp har Kongsberglista utviklet seg til mer enn et protestparti, med hovedvekt på å utvikle hele kommunen. Ikke så ulikt Senterpartiets distriktsprofil! Det blir spennende å se om Kongsberglista og de andre «taperne» kan gi Høyre-kameratene en skikkelig utfordring.