(Drammens Tidende)

Vinmonopolet starter det nye året med å sette ned prisen på 6041 forskjellige varer, men det er ikke snakk om januarsalg. Det er norske alkoholimportører som justerer prisene sine.

Prisendringene er alt i fra ører til flere hundrelapper. Det største utslaget får en maltwhisky som faller over 600 kroner i pris.

– Det er ikke vi som bestemmer dette. Vinmonopolet har en fast avanse. Sammenlignet med annen varehandel er denne svært lav, sier kommunikasjonssjef Jens Nordahl i Vinmonopolet til Nettavisen.

– Utslaget av at vi har fast avanse er at dyr vin blir veldig billig i Norge. Vi har et avansetak, fortsetter han.

Billigere enn Systembolaget

Polet har maksimalt lov til å ta 110 kroner i avanse, eller fortjeneste om du vil. Det er grunnen til at folk går mann av huse når polet slipper dyre viner. Edle dråper som ville kostet langt mer i utlandet.

– Det er forklaringen på hvorfor utlendinger og vininteresserte reiser til Norge. Det er også mange svensker som reiser til Norge for å kjøpe dyr vin fordi Systembolaget tar veldig mye mer penger for å selge denne dyre vinen, sier Jens Nordahl i Vinmonopolet.

Flest prisøkninger

Tre ganger i året, januar, mai og september, gjennomfører polet prisendringer i sitt utvalg på 21.190 produkter.

– Vår oppgave er å fasilitere et marked så lenge produktene følger norsk lov, sier Nordahl.

Men dessverre går de fleste produktene opp i pris. 7234 produkter får prisøkning.

Årsaker til prisjusteringen er for eksempel økning hos produsent, importør, fraktkostnader og valutakurs.

Vinekspert Christer Berens mener listen over viner som er satt ned i pris er en «julerydding».

– Men det er to viner, meget gode kjøp som jeg gjerne hadde hatt i min kjeller. Ch. Pichon-Longueville Comtesse de Lalande 2012 og Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Kabinett 2016, sier han.

Berens er selv vinimportør, men ingen av hans produkter får en prisendring.