Utepilsen er reddet – nok CO₂ til ølproduksjon


Oslo 20030806
Øl-drikking i sommersol på "Lektern" ved Aker Brygge i Oslo. Været på Østlandet om dagen tilsier godt salg for bryggeriene.
Foto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIX

Oslo 20030806 Øl-drikking i sommersol på "Lektern" ved Aker Brygge i Oslo. Været på Østlandet om dagen tilsier godt salg for bryggeriene. Foto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIX Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Alle som den siste tiden har fryktet for at utepilsen skulle utebli kan nå puste lettet ut. CO₂-produksjonen i Norge har nemlig startet opp igjen.

DEL

(Telen) – Vi startet produksjonen på lørdag, både av ammoniakk og CO₂, så nå er produksjonen ved det normale igjen, sier fabrikksjef Jon Sletten i Yara.

I tre uker har det vært vanskelig for kullsyreprodusenten Praxair Norge å skaffe nok CO₂ til kullsyreproduksjon. Det har ført til at flere norske bryggerier måtte trappe ned produksjonen av både brus og øl.

– Det er jeg glad for, dette har vært en ekstraordinær situasjon, sier direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen til NRK. Han kan ikke huske at det har vært lignende forhold tidligere.

Problemene startet i midten av juni da ammoniakkfabrikken hos Yara fikk en uventet stans. I tillegg hadde flere store leverandører i Europa problemer.

En leveranse med flytende kullsyre kom via båt i slutten av juni og hjalp noe, men krisen var ikke avblåst. Før nå.

Ifølge Praxair Norge vil det ta to til tre uker før de har tatt igjen etterslepet og får en normal situasjon igjen i Norge.

Artikkeltags