Ber om pris på én ny skole

BEKYMRET: Per Kristensen (H) er bekymret for økonomien i skoleprosjektet i Krødsherad. Han frykter økt eiendomsskatt hvis de vedtar å bygge to nye skoler.

BEKYMRET: Per Kristensen (H) er bekymret for økonomien i skoleprosjektet i Krødsherad. Han frykter økt eiendomsskatt hvis de vedtar å bygge to nye skoler. Foto:

Over en halv milliard: Det er summen for to nye skoler, nytt renseanlegg, utbyggingen av Kryllingheimen og ny avdeling i barnehagen.

DEL

(Bygdeposten) – Vi må sette ned foten. Ellers vil eiendomsskatten og kloakkavgiften øke med 8-10.000 kroner pr. år for en vanlig enebolig.

Det sier kommunestyrerepresentant Per Kristensen (H) i forkant av torsdagen møte i skoleutvalget, der han kommer til å be om pris på én ny skole i Krødsherad.

Nå er den årlige prislappen rundt 20.000 kroner i eiendomsskatt og vann- og kloakkavgifter i Krødsherad for en helt ordinær enebolig. Kristensen frykter de vil stige med ytterligere 8-10.000 kroner årlig, hvis man summerer økt eiendomsskatt for å finansiere låneopptaket til skoler og de økte vann- og kloakkavgiftene som vil komme på grunn av nytt renseanlegg.

Het debatt

I morgen, torsdag, møtes styringsgruppa for skoleutbyggingen. Skolesaken var svært betent i forkant av kommunestyrebehandlingen for ett år siden. Debatten gikk på om det fortsatt skulle være to skoler eller en. Valget falt på to. Nå foreligger det imidlertid blodferske tall på hva det vil koste.

Konklusjonen er at det blir dyrere å rehabilitere enn å bygge nytt. Og to nye skoler kommer på minst på 240 millioner kroner. Det blir med andre ord en alvorstynget forsamling som benker seg rundt møtebordet.

Slik summene ser ut nå er det følgende økonomiske nøtt som må knekkes:

  • Rehabilitering Noresund: 81,5 millioner kroner.
  • Nybygg Noresund: 78 millioner kroner.
  • Rehabilitering på Krøderen: 183,5 millioner kroner.
  • Nybygg Krøderen skole: 163 millioner kroner.

Dette vil øke kommunens driftsbudsjett med mellom sju og ti millioner kroner avhengig av hvilket alternativ som velges.

Det er bekymringsfullt og Høyrepolitikeren ser ingen annen utvei enn at eiendomsskatten må økes. Kostnadene er så brutale at han vil be om at de tar en timeout får på bordet kalkyler over hva én ny skole vil koste å bygge.

– Jeg vet det er omstridt og vil bli oppfattet som forsøk på en omkamp og kanskje den er nødvendig når vi nå vet hva dette vil koste, mener Per Kristensen.

Eiendomsskatt og avgifter

Økt eiendomsskatt vil skje samtidig med en kraftig økning i vann- og kloakkavgiftene som følge av store investeringer der.

Regnestykket til Høyrepolitikeren er som følger: To nye skoler: 240 millioner kroner, nytt renseanlegg 110 millioner kroner, ombygging av Kryllingheimen 150 millioner kroner samt bygging av en ny avdeling på Noresund barnehage.

Går vi for bygging av to nye skoler skal vi altså totalt investere en halv milliard kroner. Da har vi bare én mulighet; øke eiendomsskatten fra to til fire promille.

I tillegg skal investeringer i vann- og kloakk dekkes fullt ut av abonnentene. I sum vil dette utgjøre åtte-ti tusen kroner pr. år for en ordinær enebolig.

– Det vil føre til at vi kommer opp i rundt 30.000 kroner pr. år i eiendomsskatt og vann- og kloakkavgifter for en normalt enebolig. Det bør kryllingene være klar over, mener Per Kristensen.

24 kvadrat pr. elev

Det var i februar i fjor at et flertall i kommunestyret vedtok å beholde dagen struktur med barneskole på Noresund og en kombinert barne- og ungdomsskole på Krøderen. De eldste delene av skolebygningene er nær 60 år gamle. Totalt er det 6.000 kvadratmeter med undervisningslokaler i kommunen. Det betyr at hver elev har 24 kvadratmeter med «boltreplass».

Vi må ikke glemme at det koster mye å drifte de gamle skolene. Det er blant annet utrolig mange ganger, kriker og kroker. Disse skal vaskes daglig og de skal varmes opp. Driftskostnadene er høye. Det har vi ikke råd til, mener Kristensen som håper det er politisk flertall til å ta en timeout, nå som de har flere tall på bordet.

LES OGSÅ: – Synd vi ikke ble hørt 

Bruke det gamle

Uansett hva de velger å gjøre mener han det aller verste scenarioet er å klatte på det gamle.

– Sier vi ja til rehabilitering vet vi aldri hvilke kostnader som påløper. Det vet vi mer om hvis vi bygger nytt. Og har vi ikke råd til å bygge skikkelig bør vi faktisk vurdere å bruke dagens skoler noen år til og heller spare penger, avslutter Per Kristensen, som er spent på utfallet av morgendagens møte.

Skolene i Krødsherad

I morgen møtes skoleutvalget. De har på bordet tall for hva det vil koste å bygge to nye skoler eller å rehabilitere de gamle.

Slik tallene ser ut nå har de følgende økonomiske nøtt å knekke:

Rehabilitering: Noresund 81,5 millioner kroner. Krøderen: 183,5 millioner kroner.

Nybygg: Noresund: 78 millioner kroner. Krøderen: 163 millioner kroner.

I tillegg til dette skal kommunen investere 110 millioner kroner i nytt renseanlegg, de har investert 150 millioner kroner på Kryllingheimen samt at det er bygd en ny avdeling i en kommunal barnehage.

Artikkeltags