Gå til sidens hovedinnhold

Hever farenivået til rødt i flere fylker

Artikkelen er over 3 år gammel

Meteorologisk institutt har hevet farenivået for helgens storm. Deler av Buskerud slipper billig unna sammenlignet med Vestfold.

(Drammens Tidende)

Fredag formiddag hevet Meteorologisk institutt farenivået til rødt i Vestfold, Akershus, Oslo og Østfold. Ekstremværet har fått navnet «Knud».

Ifølge farevarselet kan blant annet Sande og Svelvik få vindkast på opp mot 35 m/s. Det tilsvarer rundt 125 km/t.

Det er også ventet full storm inn Oslofjorden. Med det kommer høye bølger, opp mot seks meter inn mot land. Hurum er svært utsatt.

Folk oppfordres til å tjore fast løse gjenstander og holde seg innendørs. Rødt farevarsel sendes ut når meteorologene forventer «ekstreme konsekvenser».

– Det vil være stor fare for at liv går tapt, og at det blir store ødeleggelser på eiendom og infrastruktur. Myndigheter og sivile i berørte områder oppfordres til å utføre tiltak som bidrar til å sikre liv og begrense skadeomfanget, heter det i retningslinjene.

– Dette er et uvanlig vær som vi sjeldent ser i disse områdene. Ta det alvorlig, og ikke opphold deg unødig i utsatte områder, sier statsmeteorolog Vibeke Wauters Thyness.

«Kun» oransje nivå

I Buskerud opprettholdes farenivået på oransje. Vi kan likevel få vindkast på opp mot 25 m/s, noe som tilsvarer rundt 90 km/t.

– Gjenstander med store vindfang kan blåse over ende. Bruer kan stenges, og det er fare for skade på bygninger og infrastruktur. Sterk vind kan føre til kansellerte avganger med båt, fly og annen transport, heter det i varselet.

Vinden er ventet å avta lørdag formiddag.

LES FLERE SAKER:

Kommentarer til denne saken