– Forkastelig og uakseptabelt

TYDELIG BUDSKAP: Denne lappen var festet til en av to steiner som ble kastet inn gjennom et vindu på Fossanåsen asylmottak for mindreårige i forrige uke

TYDELIG BUDSKAP: Denne lappen var festet til en av to steiner som ble kastet inn gjennom et vindu på Fossanåsen asylmottak for mindreårige i forrige uke

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

SOS Rasisme advarer mot å avskrive stein-kastingen mot Fossanåsen asylmottak som «ufarlige gutte-streker».

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Regionsansvarlig i Buskerud SOS Rasisme, Jan Erik Skretteberg, reagerte først med avsky da han leste om steinkastingen mot Fossanåsen asylmottak i Rollag i forrige uke. Nå oppfordrer han alle til å ta avstand fra hendelsen.
– Det trengs folk som kan gå ut og vise at slike handlinger er uakseptable og forkastelige. Alle må gjøre sitt for at slike holdninger mister sin grobunn. Her har skolen et viktig ansvar, mener han.
Skretteberg understreker at rasisme må tas ved rota. Derfor blir det både feil og ekstremt farlig å avskrive hendelsen som «ufarlige guttestreker».
– Hvis dette viser seg å være unge mennesker, så må de ha fått holdningene fra noen. Bruk av hakekors er sterk symbolikk, og det står for en ekstrem volds- og hatideologi som må kastes på historiens skraphaug så fort som mulig, konkluderer han.

Skolenes ansvar

Hovedproblemet mener han er skolene som åpnet for å ta med Vigrid i skoledebattene.
– De videregående skolene syntes faktisk det var helt greit å la folka i Vigrid snakke fritt i skoledebattene i Buskerud i høst. Jeg vil derfor oppfordre alle skoler i Buskerud til å ta kontakt med SOS Rasisme. Det trengs.
– Det er en svært alvorlig hendelse. På Fossanåsen befinner det seg mindreårige som er på flukt, og de er i en vanskelig situasjon fra før av. Det er ikke lett å være flyktning i Norge, og jeg tror de føler seg skremte. De har tross alt kommet til Norge for å føle seg trygge, sier han.

Ta standpunkt

Steinkastingen mot asylmottaket i Rollag tyder på at rasismen lever i beste velgående. Dette ønsker SOS Rasisme å gjøre noe med.
Organisasjonen anmoder nå alle i området til å gå sammen for å lære om forskjellige mennesker og skape møtesteder hvor alle er velkomne – uansett bakgrunn eller hudfarge.
– Folk må ta et aktivt standpunkt mot rasisme i lokalmiljøet, samt vise at slike holdninger ikke aksepteres, fortsetter han.

Artikkeltags