Dette kan bli en utfordring for mange elbil-eiere

Mange elbiler er ikke tilgjengelig med hengerfeste, da blir det ekstra viktig å kunne ha takboks på bilen når man skal ha med seg mye. Men hvor mye taklast man kan ha, avhenger fra bil til bil. Foto: Norsk elbilforening.

Mange elbiler er ikke tilgjengelig med hengerfeste, da blir det ekstra viktig å kunne ha takboks på bilen når man skal ha med seg mye. Men hvor mye taklast man kan ha, avhenger fra bil til bil. Foto: Norsk elbilforening.

Den store bølgen av elbiler gjør at stadig flere nordmenn nå har en elbil som bil nummer én. Ja, mange har også elbil som eneste bil.

DEL

Dette kan gi noen utfordringer når man har behov for å ha med seg mye på tur. Riktignok har det i det siste kommet endel elbiler som kan trekke tilhenger, men på mange er det ikke mulig å få hengerfeste.

Da blir en takboks løsningen for mange. Men er elbilen godkjent for taklast? Og hvor kan du i såfall laste i den?

Det har Norsk elbilforening nå sett nærmere på. De har gjennomgått både kjente og noen hittil ukjente data for å lage en oversikt som inneholder 28 ulike elbilmodeller, og sendt ut pressemelding om dette.

Opp til 100 kilo

– 22 av bilene på lista er, eller vil bli, typegodkjent for taklast. Det tilsvarer altså nær 8 av 10 modeller på det norske markedet, sier seniorrådgiver Ståle Frydenlund i Elbilforeningen. .

Bilmodellene med best bæreevne frakter opp til 100 kilo på taket. Dette er altså totalvekten av takstativet/skiholdere/skiboksen – og selve lasten.

Når du ser hvor mye taklast bilen er godkjent for, må du så se på hvor mye vekt takstativet og skiboksen er godkjent for.

– Det hjelper lite om bilen kan bære lasten hvis stativet bryter sammen. Og å pushe tillatt vekt på taket har også en åpenbar sikkerhetsside, påpeker Frydenlund, i en pressemelding.

Lite å gå på

Et takstativ med to bøyler veier typisk 3–5 kilo totalt. Satser du på ski- eller sykkelholder, blir dette tallet fort doblet.

– Da er det altså differansen opp til totalvekt som gjelder. Bruker du så 15–35 kilo på en takboks, vil du fort ha brukt opp 20–40 kilo av tillatt vekt.

Da er det eksempelvis lite å gå på i Norges mest populære elbil, Nissan Leaf: Brosjyren sier at maksvekten er 35 kilo. Lett og sterkt lasteutstyr blir dermed viktigere.

Mer turbulens

Tesla Norge opplyser på sin side at det ikke er satt noen maksgrense for Model S med panoramatak. Eiere må derfor forholde seg til maksimal vekt som takstativet kan bære.

– Jeg har selv testet dette gjennom flere vintre nå, og landet på at skiboks generelt er å foretrekke framfor skiholder med skiposer. Sistnevnte gir fort mer turbulens mellom stativ og tak, men du har selvsagt også fordelen at du slipper å slite med å ta boksen av og på, sier Ståle Frydenlund.

Han understreker at hvis man går for takboks, er det en fordel å finne en boks som er så aerodynamisk som mulig.

Ikke slurve med sikkerhet

– Jo mer boksformet den blir, og jo større frontparti den har, jo mer energi vil gå med på grunn av luftmotstand. Dette blir særlig merkbart dersom boksen står på en elbil med beskjeden rekkevidde, men generelt trenger ikke en skiboks bety mer enn 10-15 prosent økt energiforbruk ved landeveiskjøring.

– På motorvei, i høyere hastigheter, øker merforbruket. Det gjelder uansett drivlinje. Et generelt tips er derfor at skiboks passer best i lavere hastigheter.

Når vi først minner om mulighetene til å laste på taket, kommer vi ikke utenom sikkerhetsaspektet: Hvor mye veier sakene du skal ha oppi? Og hvordan bør du stable bagasjen for at den skal ligge mest mulig stabilt?

– Sikkerhet må du ikke slurve med. Tenk over at bilen kan få endrede kjøreegenskaper på grunn av den ekstra tyngden på toppen, og at lasten i boksen i praksis kan bli skutt ut ved en eventuell bråstopp, råder Ståle Frydenlund.

Ikke godkjent for taklast

Fire populære elbilmodeller er ikke typegodkjent for takstativ. Dette gjelder først og fremst BMW i3, Hyundai Ioniq og Renault Zoe.

Tesla Model X er ikke typegodkjent for taklast, men kan til gjengjeld trekke hele 2.250 kilo. På tilhengerfestekula kan man også feste en ny type skiboks.

– Fra Hyundai og Renault har vi ikke fått noen annen forklaring enn at taklast ikke er tillatt. Samtidig er nye Kia e-Niro bygd på samme chassis som Ioniq, og e-Niro får tillatt taklast på 100 kilo, sier Frydenlund.

Artikkeltags