Politiet: Husk dette når du kjører bil i snøværet

I snøføyka er det viktig å tenne baklysene.

I snøføyka er det viktig å tenne baklysene. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Mange glemmer å tenne baklysene. I snødrevet nå kan det bli skjebnesvangert.

DEL

(iFinnmark) (Tønsbergs Blad): – Politiet har lagt merke til at mange biler ikke har baklysene tent. De som har baklysene tent synes nesten ikke gjennom snøføyka. Slik forholdene er da, er det eneste rette å bruke tåkebaklyset i tillegg til baklyset.

Gjennom snøføyka opplever politiet at det er vanskelig å se bilen foran, og med normal motorveihastighet kommer de så brått på at det er vanskelig å unngå sammenstøt. I tillegg gjør snøen sitt til at veibanen er ganske glatt.

I kjøretøyforskriftene kapittel 28 om lys, lyssignal og refleks står det:

Bil skal ha to lykter foran som gir hvitt eller gult kjørelys. Som kjørelys kan benyttes: Nærlys, nærlys med redusert spenning, særskilt godkjente lykter eller lykter for kurve-/tåkelys. Ved bruk av kjørelys er det ikke påkrevet at baklysene er tent. Fører av bilen må sørge for at riktig lys er aktivisert i forhold til lysforholdene. Ved kjøring inn i f.eks. tunnel skal baklys være tent.

Videre står det i forskriften at aktiverte baklys er påkrevd ved dårlig sikt.

Politiet tror årsaken til at så mange ikke bruker baklys, er at frontlysene tennes automatisk som kjørelys når bilen starter. Dette skjer ikke med baklysene med mindre lysbryteren står i auto-posisjon eller er skrudd på. Denne problemstillingen har vært framme i media før, og med dårlige siktforhold er det ekstra viktig å være påpasselig med lysbruken.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.