Fra i dag er det forbudt å tenne bål

BÅLFORBUD: Tenk deg om før du lagar pølsebål i påsken. I snøfrie område kan det være svært tørt på bakken.

BÅLFORBUD: Tenk deg om før du lagar pølsebål i påsken. I snøfrie område kan det være svært tørt på bakken. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Fra 15. april kan du ikke fyre opp bål, engangsgrill eller bålpanner på skogsturen.

DEL

Det «generelle bålforbudet» varer fra 15. april til 15. september, og i løpet av denne perioden er hovedregelen at det ikke er lov med bruk av åpen ild i skog og utmark.

Det melder brannvesenet i Rollag i en pressemelding.

– Tørrere enn man tror

Bålforbudet betyr at du ikke kan fyre opp for eksempel bål, engangsgriller eller bålpanner på skogsturen. Brannvesenet ber alle om å være forsiktige, og forteller at bakken ofte er tørrere enn man tror.

Jørn Hjalland, brannsjef i Rollag brannvesen, sier til Lp at skogbrannindeksen begynner å bli ganske høy der det ikke er snø.

– Det er store forskjeller innad i vårt område nå. På solsidene har snøen smeltet, og med sol og vind og fjorårets tørre løv og gress, er det stor fare for brann. Her er det uaktsomt å gjøre opp ild, sier Hjalland.

Andre steder ligger det fortsatt snø. Etter forskriften om brannforebygging kan det gjøres opp ild i skog og utmark også etter 15. april dersom det åpenbart ikke er fare for brann, for eksempel ved at det ligger snø på bakken.

Men hvis ilden kommer ut av kontroll er det du som har ansvaret.

– Er man uaktsom kan politiet skrive ut bøter, sier Hjalland.

LES OGSÅ: Her blir det garantert lange køer i drøyt ett år

Mange som lurer

Brannvesenet forteller at de får mange henvendelser fra personer som lurer på om de kan bruke griller og bålpanner i hagen. Det generelle bålforbudet gjelder i utgangspunktet for utmark, og altså ikke for gårdsplasser, hustomter, dyrket mark og så videre.

Grilling i hagen rammes altså ikke av bålforbudet, men man er allikevel nødt til å bruke hodet.

– Alle er pålagt å være aktsomme ved bruk av ild, og dette gjelder ikke bare i perioden med bålforbud. Dersom det er fare for brann er det ikke lov å gjøre opp ild, forteller Hjalland.

Oppfordringen fra brannvesenet er klar: Er du usikker på om det er trygt å tenne bål – la det være.

Skogbrannfaren

Skogbrannfaren er på Østlandet stort sett konstant gul – altså nest høyest – mens den er oransje – høyest – flere steder både i Akershus, Oslo, Oppland, Hedmark, Buskerud og Aust-Agder, skriver NTB.

Per 11. april viser tallene fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) at det allerede er registrert 112 gressbranner og 27 branner i skog og utmark hittil i år.

Klar oppfordring: Brannsjef i Rollag, Jørn Halland, kommer med en klar oppfordring til folk: Er du i tvil om det er trygt å tenne bål, la være.

Klar oppfordring: Brannsjef i Rollag, Jørn Halland, kommer med en klar oppfordring til folk: Er du i tvil om det er trygt å tenne bål, la være.

Artikkeltags