Dramatisk skogbrann i Kongsberg: Tre helikoptre deltok i slukkearbeidene

STORE STYRKER: Mannskap fra omkringliggende brannvesen, sivilforsvar, industrivern og helikoptre jobbet på spreng med å slukke skogbrannen i Kongsberg mandag kveld.

STORE STYRKER: Mannskap fra omkringliggende brannvesen, sivilforsvar, industrivern og helikoptre jobbet på spreng med å slukke skogbrannen i Kongsberg mandag kveld. Foto:

Av , , , og

Store styrker ble kalt ut for å slukke brannen som spredte seg fra en hytte og til skogen, ved Grosvold i Kongsberg. Røyken kunne ses over store deler av Kongsberg.

DEL

Tirsdag morgen opplyser brannvesenets operasjonssentral at de har kontroll på stedet, og at folk fra både brannvesen og Sivilforsvaret har vært på brannstedet i hele natt og drevet med etterslukking.

Ved 23-tiden mandag kveld kunne også helikoptrene avslutte på stedet etter å ha drevet intens brannslukking hele kvelden. Totalt var tre helikoptre involvert med å slukke brannen, som spredte seg fra en hytte og til skogen ved Grosvold i Kongsberg.

Stort område brant

Politiet fikk melding om brannen klokken 18.11 mandag kveld.

Det skal ha vært mannen som eide hytta som meldte fra om brannen, ifølge NTB. Mannen skal ha vært rett i nærheten, og det var ingen inne i hytta da den begynte å brenne.

– Hovedbrannen er slukket, men det er litt ulming og flammer i feltet som har brent, opplyser politiets innsatsleder Geir Petter Nedregård til Laagendalsposten rett før midnatt.

Lokalt brannvesen fikk mye bistand i arbeidet med å slukke skogbrannen. Blant annet mannskaper og utstyr fra Drammensregionens brannvesen, Øvre Eiker, industrivern fra Teknologiparken i Kongsberg, sivilforsvaret, politiet og skogbranntropp.

Politiet reiste fra stedet en halvtimes tid før midnatt.

Det anslås at om lag 50 mål skog har brent.

Spredte seg nordover

Brannen spredte seg nordover mot Rudsåsveien. Hytta, hvor brannen startet, er nedbrent.

– Da brannen tok av var det fare for at brannen ville spre seg til bygninger, sier Nedregård.

Vindretningen førte til at brannen spredte seg i retning unna der brannvesenet først hadde stasjonert seg. De måtte derfor flytte seg til området på andre siden av brannen.

Det ble opprettet kommandosentral innerst i Rudsåsveien.

Laagendalspostens reporter på stedet kunne opplyse at bønder i området fylte møkkatankene sine med vann og var i beredskap. Helikoptrene hentet vann i et nærliggende tjern.

Interaktivt kart – slik spredte brannen seg:

Stilte mannsterke

– Det begynner å gå seg til, men vi har ikke kontroll ennå. Vi holder på så lenge det trengs, sa Anders Hegg, vaktleder ved Vestviken 110-sentral tidligere på kvelden.

Kongsberg brann- og redning deltok med 10–12 mann. Øvre Eiker brannvesen stilte med to tankbiler og industrivernet med to biler. Det var mange mennesker i sving for å få slukket brannen.

Det er ikke meldt om skadde, men ambulansen var i beredskap hele kvelden.

LES OGSÅ: Bjørg skjønte ingenting da brannbilene plutselig suste forbi huset

Forsterkninger fra flere steder

Laagendalspostens reporter var på stedet og fortalte om en kraftig brann, og at røyken veltet opp av skogen.

Hytta der brannen startet, lå i ulendt terreng med adkomst fra en smal skogsbilvei. Det var spredt bebyggelse i området, med tett og knusktørr skog rundt.

– Vi vet at de jobber på spreng, og har bedt om forsterkning fra tre helikoptre. Politiet er på stedet med innsatsleder og patrulje, sa Jan Kristian Johnsrud, operasjonsleder i politiet Sør-Øst til Lp tidligere på kvelden.

  Sivilforsvaret er med på laget

  Sivilforsvaret støttet brannvesenet med to avdelinger. En fra Øvre Eiker og en fra Kongsberg.

  – Til sammen er de ca. 15 personer fra Sivilforsvaret som er med på slukningsarbeidet, sa Thrine Carlsen, distriktssjef i Sivilforsvaret Buskerud.

  – Hva bidrar dere med?

  – Hovedsakelig pumpemateriell, slukking og etterslukking. Det er viktig å støtte brannvesenet. Vi kommer nok til å jobbe hele natta, så det vil nok være personer som ikke kommer på jobb i morgen, fortsatte Carlsen.

  Industrivernet bistår

  Industrivernet i Kongsberg teknologipark bisto også i slukkingen med en fullverdig brannbil, slanger og annet utstyr.

  – Vi har blitt bedt om å bistå. Vi har 10 mann og to biler som deltar i slukkearbeidene. Vi har flere disponible ressurser dersom det blir behov, sier Willy Amundsen, sikkerhet- og beredskapssjef i Kongsberg teknologipark.

  Industrivernet har en beredskasavtale med Kongsberg brann- og redning. Den gjelder i utgangspunktet på dagtid, men ved ekstraordinære hendelser, som denne, bistår industrivernet.

  SE VIDEOER FRA LESERNE:

    Leservideo: Reneé Driveklepp-Tandberg

    Artikkeltags