– Vi har sett filmer av gruoppvekkende handlinger mot forsvarsløse dyr

Politiet

Politiet

Artikkelen er over 1 år gammel

Et samboerpar fra Buskerud er dømt for å slippe hunder løs på levende dyr. Blant annet fanget mannen en katt fra nabolaget og slapp en hund inn i buret.

DEL

BUSKERUD: I nesten to måneder i vinter satt seks personer i Hokksund tingrett tiltalt for brudd på blant annet dyrevelferdsloven. Økokrim mente at de hadde sluppet hundene løs på forsvarsløse dyr som kaniner, katt, rotter, rev og villsvin for å trene hundene til kamp. I Norge er det ikke lov å bruke dyr til kamper. Økokrim mente at dyrene på denne måten ble påført unødig lidelse.

To av de tiltalte, et samboerpar, er fra Buskerud. Mannen innrømmet at han ved noen få tilfeller hadde sluppet hundene løs på andre dyr, men avviste at det var for å trene dem til kamp. Ifølge han var det kun for å teste om dyrene hadde jaktinstinkt.

Fanget nabokatt

Onsdag falt dommen mot de seks tiltalte. Alle ble dømt for en rekke brudd på dyrevelferdsloven. Mannen fra Buskerud ble dømt til to og et halvt års fengsel. Retten mener at han bevisst påførte dyr unødig lidelse ved å slippe hundene løs på dem.

Ved ett av tilfellene fanget han en katt fra nabolaget som de irriterte seg over fordi den kom om natten og fikk hundene til å bjeffe. Katten ble plassert i et bur og en terrier ble sluppet løs i buret. Situasjonen ble filmet og ifølge retten ble katten svært stresset.

– xxxx fikk tygge litt på den. Så er vi sikker på at den ikke kommer tilbake, skrev tiltalte i en melding til en kamerat.

Flere av tilfellene hvor hunder er sluppet løs på dyr er filmet, og filmer var et viktig del av Økokrims bevis.

– Retten har sett filmer av gruoppvekkende handlinger mot forsvarsløse dyr, og hvor man i bakgrunnen kunne høre tiltalte tilskynde hundene og rose dem når de angriper. Dette viser en helt uakseptabel holdning til dyr og mangel på respekt for deres egenverdi, skriver dommer Ann Mikalsen i dommen.

Tiltalte har avvist at hundene ble trent til kamp, men forklart at det dreide seg om testing av instinkt. Retten er uenig i dette.

– Dette er ikke enkeltstående testing, men jevnlig trening på angrep og kamp, skriver dommer Mikalsen.

Dyrepleierassistent

Kvinnen fra Buskerud ble dømt til ni måneders fengsel. Retten mener hun var klar over at samboeren slapp hundene løs på forsvarsløse dyr, men unnlot å stoppe ham selv om hun gjennom sin jobb som dyrepleierassistent hadde særlig kunnskap om dyrevelferd.

– Retten har vurdert det som særlig skjerpende at tiltalte gjennom sin hundeinteresse og aktiviteter i den forbindelse, samt gjennom sitt arbeid, har hatt stor kunnskap om dyr og dyrevelferd, skriver retten.

Retten mener også at det er bevist at hun ved et par tilfeller deltok i å slippe hundene på kaniner.

Samboerparet er også fradømt retten til å ha dyr i fem år.

LES OGSÅ:  – Jeg føler meg urettferdig behandlet

Kritisk til streng dom

Mannen forsvarer, advokat Anders Westeng, er ikke overrasket over dommen, men synes den er streng.

– Min klient har aldri lagt skjul på at han har hatt et delvis kontroversielt dyrehold. Han har erkjent og tar det fulle ansvar for at han i enkelttilfeller har trådt over noen grenser for god dyrevelferd under trening av hundene, skriver Westeng i en mail. 

Selv om han synes dommen er streng, er det usikkert om dommen blir anket.

– Saken har vært en enorm belastning for min klient og han vil derfor bruke noe tid på å ta stilling til om han orker å ta belastningen med en anke, skriver Westeng.

Forsvareren er svært kritisk til  tingrettens lovforståelse og rettsanvendelse.

– Kongsberg og Eiker tingrett har satt til side elementære prosessregler og tatt på seg roller som egentlig hører under lovgiver og Høyesterett. Dette blant annet ved å tildele et strengt straffansvar for lovlig jakt i utlandet og for treningsmetoder og konkurranseformer som ukentlig praktiseres i hundesportmiljøet i Norge. Dersom denne dommen skulle bli stående er det mange hundeeiere og hundeklubber i dette landet som har grunn til stor bekymring, skriver han.

Kvinnens forsvarer advokat, Ann-Iren Skjelbred, vil studere dommen nærmere før hun kommenterer.

– Vi må gå gjennom dommen først, sier kvinnens forsvarer, advokat Ann-Iren Skjelbred.

Dt.no oppdaterer saken.

LES OGSÅ: Tiltale: Lot hundene bite i hjel andre dyr – Helt forferdelig at noen kan gjøre noe sånt mot dyr

Tiltale: Lot hundene bite i hjel andre dyr 

Artikkeltags