Gå til sidens hovedinnhold

Distriktene er busstaperne

Artikkelen er over 11 år gammel

Det tre avganger til og fra Hvittingfoss om dagen. Ungdommen er taperene.

Regjeringen, miljøvernforkjempere og kommunen, oppfordrer til større bruk av kollektiv transport. I går skrev Laagendalsposten at 6000 flere tok bussen i vår, enn på samme tid i fjor.

Strekker ikke til

Men tilbudet er ikke like godt i hele Kongsberg, og de det går hardest utover er ungdommen.

Elise Foss fra Hvittingfoss, som for tiden er på ferie i Kragerø, kan fortelle over telefon at tilbudet er langt fra tilfredsstillende.

– Jeg føler absolutt at tilbudet ikke holder mål. Vi som er unge i Hvittingfoss blir utelukket og isolert. Hvis man ikke har lappen eller foreldre som kan kjøre kommer man seg ikke til byen og tilbake.

Ungdommen taper

Bussjåfør Richard Sommerstad er enig med Elise Foss.

– Flere ville nok ha tatt bussen mot Svarstad hvis de hadde et utvidet tilbud. De hadde senere avganger på ruta før, men de har blitt fjernet. Ungdommen er de som blir hardest rammet av dette.

I helgene går det ingen busser fra Hvittingfoss, det gjør det vanskelig for ungdommen og andre og forflytte seg. Løsningen blir i så fall å ta Grenlandsbussen til Drammen og toget derfra.

– Det koster masse penger og tar veldig lang tid, sukker Elise
 Busstilbudet gjør det også vanskelig på skolen.

– Når vi har gruppearbeid for eksempel, så må jeg ofte sove over hos folk i Kongsberg for å kunne jobbe med det, i og med at siste buss går kl. 16.05 fra byen. Du må organisere deg på en helt annen måte enn andre.

Elise mener en løsning kunne vært å satt opp flere busser.
 – Det hadde i alle fall hjulpet med en buss eller to etter klokken 16 også, og ikke minst noen busser i helgene.

Gjelder flere ruter

Det er ikke bare ruta mot Svarstad som frustrerer lokalbefolkningen. Bussen mot Lampeland går også bare tre ganger om dagen. Til Krekling går det en buss om dagen, bussen til Sagvoldbrua mot Heistadmoen går tre ganger. De som derimot vinner i busstilbud er Lindbojordet, Kongsgårdmoen og Gamlegrendåsen.
Line Vettestad, markedssjef i Nettbuss, kan fortelle at det foreløpig ikke er noen planer om utvidelse i distriktene.
 

Les også: Kongsbergfolket busser og Fornøyde busskunder

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.