Sterke reaksjoner på ny teknologi: – Da er det slutt med å handle på Coop

Coop insisterer på at deres nye teknologi ikke vil føre til at ansatte mister jobben: – Sier de det, så snakker de ikke sant, sier teknologiekspert.

DEL

(Nettavisen) Nettavisen omtalte tirsdag en ny teknologi som Coop starter med i neste uke. Da trenger du bare din egen mobil for å handle på Coops Obs-butikker.

Gjennom mobilskanning av strekkoder kan du selv slå inn varene mens du går gjennom butikken, og bare betale gjennom Coops betalingsapp Coopay når du forlater varehuset.

Kan trille ut

Med andre ord slipper du å gå gjennom kassa på vei ut butikken, utover å skanne en strekkode med mobilen ved utsjekk når du er ferdig med å handle. Du trenger heller forholde deg til noen ansatte.

Du kan se hvordan teknologien fungerer i videoen over.

Mange Nettavisen-lesere vender av den grunn tommelen ned til den nye teknologien, og mener den vil føre til at det blir færre ansatte i butikkene. Dette til tross for at Coop selv bedyrer det motsatte.

Mobilskanning: Coops nye satsing snur hvordan du handler helt på hodet

«Nei takk! Jeg arbeider IKKE for COOP! Hva skjer med arbeidsplassen til de som har kassa jobben?», skriver en leser på Facebook.

«Det er en måte å kvitte seg med ansatte på», skriver en annen.

«Da er det slutt med å handle på Coop», skriver en tredje.

Andre er imidlertid positive.

«Lurer på om noen av «uff»-folkene savner å stå i kø på Gardermoen. Ja takk til automatikk», skriver en leser.

Ikke imponert

Solveig Borgersen kommenterte også på Facebook. Hun er en av dem som kritiske til den nye teknologien.

– Jeg vil gå til betjent kasse. Jeg ønsker ikke å gjøre noen arbeidsledige. Jeg opplever heller ikke at butikkene som innfører selvbetjente kasser har mer folk på gulvet til å hjelpe kunder, sier hun til Nettavisen.

Tune Handelspark er solgt, igjen

Hun sier hun ikke er imponert over Coops mye løsninger.

– Vi betaler så mye for matvarene, og vi ønsker å ha litt tilbake. Jeg vil ikke være kravstor, men jeg ønsker betjente kasser, sier hun.

Les Coops tilsvar nederst i artikkelen.

Nådeløst

Trond Andresen er førsteamanuensis ved NTNU og forsker på automatisering og arbeidsliv. Han mener ikke denne utviklingen er noe vi trenger å være redd for.

– De fleste ser ut til å se på robotisering og automatisering som en trussel og et problem som vi vil slite med i tiden fremover. Jeg tilhører en minoritet av folk som har en annen oppfatning, sier Andresen.

– Automatisering går nådeløst fremover. Det er som digital musikk og digital foto. Det er umulig å stoppe, og motstanderne av denne utviklingen taper over hele fjøla, sier Andresen, som mener dette er økonomisk drevet.

– Når ny kostnadseffektiv teknologi kommer, vil den alltid bli tatt i bruk.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken