Kritisk til vinteråpen vei

KONSEKVENSER: En vinteråpen vei  dette få konsekvenser for villreinstammen på langsikt.

KONSEKVENSER: En vinteråpen vei dette få konsekvenser for villreinstammen på langsikt.

Artikkelen er over 3 år gammel

TINN/NORE OG UVDAL: Å bruke ressurser på å ha vinteråpen vei over Hardangervidda er svært uheldig.

DEL

(Telemarksavisa) Det mener miljøverndirektør Hans Bakke hos Fylkesmannen i Telemark.

I forrige uke kunne ordføreren i Nore og Uvdal kommune, Eli Hovde Prestegården, melde at hun ønsket vinteråpen vei over Hardangervidda, mellom Telemark og Buskerud. Hun sitter nå i Hardangerviddarådet og mener det er god grunn til å åpne veien over Imingfjell.

Fylkesvei 124 over Imingfjell mellom Tinn og Uvdal er i dag vinterstengt på grunn av at myndighetene og blant andre Norsk institutt for naturforskning (NINA) mener den åpne veien ødelegger for villreinens vinterbeite på Lufsjåtangen.

Negativt med økt ferdsel

Miljøverndirektør hos Fylkesmannen i Telemark, deler ikke Hovde Prestegårdens syn. Han mener man må ta hensyn til villreinen som ferdes i området og sier hennes argument om at villreinen ikke er skremt av brøytestikker, ikke holder. 

– Reinen avviker ferdsel og aktivitet ikke brøytestikker og brøytekanten, forteller Bakke til TA.  Mer ferdsel og aktivitet desto mindre verre blir det for villreinen tilføyer han.

Bakke opplyser at ti prosent av vinterbeite er utover Imingfjell og lenger nord mot Dagali ved Geilo. Disse områdene er såpass innebygd at mye er tapt. Dermed må de beiteområdene som er igjen, tas vare på.

Unødvendig

Ønsket om vinteråpen vei mellom Tinn og Nore og Uvdal kommune, er ikke noe nytt. Miljøverndirektøren hos Fylkesmannen i Telemark ser ikke hensikten med å bruke penger på å holde veien åpen gjennom vinteren.

– Det er svært uheldig. Jeg stiller spørsmål ved om det er nødvendig bruk av ressurser, forteller Bakke og viser til at dere flere andre veier i fylket som bør prioriteres.

Mindre stamme

En vinteråpen vei vil ha fordeler for beboere i nabokommunene på hver sin side av fylkesgrensen, i tillegg til turister og næringsliv, ifølge argumentene.

Men skal vi tro Bakke, vil dette få konsekvenser for villreinstammen på langsikt.

– Villreinen har en nomadisk livsførsel. Det kan gå lang til mellom gangene de bruker ulike områder. Det vil gi press på vinterbeite og kan redusere villreinen på langsikt.

Artikkeltags