Gå til sidens hovedinnhold

Høyt sykehusspill i kulissene i dag

Artikkelen er over 9 år gammel

Vestre Viken HF, innstiller på tvers av politikernes signaler. Politikerne på Stortinget diskuterer Kongsberg sykehus i dag.

Mandag formiddag satt Buskerudbenken på Stortinget i samme rom og diskuterte Kongsberg sykehus.
Politiske partier i Buskerud, regjeringspartiene inkludert, slår ring om sykehustilbudet i Kongsberg, samtidig som Vestre Vikens planer er stikk i strid med dette.

Løfter

Politikerne har gått til valg og lovet at ting ordner seg. Akuttkirurgisk beredskap skal bestå, sier de.
Onsdag 21. desember skal styret vedta hva som skjer, og det eneste konkrete forslaget som foreligger er direktørens, som innbefatter kutt. Han har et dundrende underskudd å forholde seg til.
300 millioner skal spares og om lag 15 av dem på Kongsberg.

Kommandorekke

Ansvaret for Vestre Viken er delegert i denne rekkefølgen: Stortinget, Regjeringen, Helsedepartementet, styret i Helse Sør-Øst (HSØ) – som til sist delegerer til styret i Vestre Viken.
Kommandorekken ble redegjort for av styreleder Kristin Ørmen Johnsen under debattmøtet om sykehuset torsdag.
Den stående ordren for Vestre Viken er vedtaket i HSØ, sak 108/2008. Hva akuttkirurgien i Kongsberg angår, er denne setningen fra vedtaket essensiell: «Akuttfunksjoner for kirurgi og ortopedi skal som hovedregel samles under én ledelse og fortrinnsvis på ett sted i hvert sykehusområde.»

Politikk i styret

Vestre Viken er fortsatt politisk styrt og nå har alle politiske partier i fylket skriftlig avvist administrasjonens vurderinger.
De sier at Kongsberg sykehus skal ha akuttkirurgisk beredskap – på tross av nevnte vedtak 108/2008.
Men så blir det forvirrende: Styremedlemmer, deriblant Laila Irene Johansens (Ap) har uttalt at styret langt på vei er enige om direktørens hovedlinjer.
Direktøren anbefaler at akuttkirurgisk beredskap i Kongsberg flyttes til Drammen.

Mulige utveier

Stortingspolitiker Per Olaf Lundteigen (Sp) sier at direktøren må høre på folket, det vil si politikerne.
Han mener styret må gjøre opprør og forkaste direktørens innstilling, noe de kan gjøre, men samtidig er det deres oppdrag å tenke helhetlig for Vestre Viken HF.
Foretaket består i tillegg til Kongsberg av alt fra Sjukestugu på Ål til sykehusene i Asker og Bærum, Ringerike og Drammen, og alle disse stedenes underbruk. Og det er ikke bare i Kongsberg det kjempes. På Ål skal det kuttes kraftig, og Drammen og Bærum kjemper seg imellom om å beholde funksjoner, for å nevne noe.
Om styret ikke går for direktørens innstilling kan det føre til at ledelsen i Vestre Viken får ordre om å komme opp med et bedre forslag enn det som foreligger. Og da venter ytterligere utredninger.
Blant ansatte vil dette oppleves både som en delseier, men også som seigpining av en hardt prøvet organisasjon.

Kommentarer til denne saken