(Bygdeposten)

I en fersk undersøkelse Respons analyse har utført for alkovettorganisasjonen Av-og-til sier 22 prosent at de har sett foreldre være beruset med barn til stede i jula.

– Ingen barn liker å se foreldrene sine beruset eller fulle. Dette betyr at mange tusen barn har hatt juleopplevelser som de gjerne skulle vært foruten, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i Av-og-til.

Hun tror mange foreldre ikke har tenkt nok igjennom hvordan alkoholen påvirker dem selv og de som er rundt dem i jula.

– Mange tenker nok at noen glass øl og akevitt bare gjør at de blir i ekstra godt humør. Men det er ingen tvil om at alkohol påvirker atferden vår. Og vi vet at disse forandringene kan være ekstra vanskelige for barn. Barn liker at vi voksne oppfører oss som vi pleier, de kan bli usikre og redde når vi forandrer oss, påpeker Eriksrud.

Hun oppfordrer voksne til å gjøre en ekstra innsats for barna dersom de er i et juleselskap der en eller begge foreldrene har drukket for mye.

– Vis barna at du er der, og at du er en de kan stole på. Ta dem gjerne med inn på et annet rom for å leke, eller gå en tur slik at de slipper å bekymre seg for mamma eller pappa. Og få noen til å ta en prat med foreldrene, framholder Eriksrud.

Hun poengterer at barn trenger å se at noen voksne tar ansvaret, slik at barna slipper å gjøre det.

I tillegg råder hun alle som skal feire jul sammen med barn til å tenke over drikkemønsteret i jula.

– Still deg selv spørsmålet: Hvor mange glass tåler barnet mitt? Undersøkelser vi har gjort blant norske barn og unge viser at flertallet av dem tenker at voksne kan drikke maks to glass når man er sammen med dem. Det tenker jeg kan være en god pekepinn for oss voksne, sier Eriksrud. (ANB)