Grete skal fortelle om hva hun tester ut på gården i Svene

GRÜNDER: Grete Sønsteby fra Flesberg skal fortelle om sin forretningsidé på Krona mandag 8. april.

GRÜNDER: Grete Sønsteby fra Flesberg skal fortelle om sin forretningsidé på Krona mandag 8. april. Foto:

Grete Sønsteby skal til Kongsberg Rotary for å fortelle om bærekraftig landbruk.

DEL

Kongsberg Rotary har satt klimakrisen på dagsorden denne våren og dette blir den fjerde og siste kvelden med foredrag om klima.

Når den suksessrike teknologigründeren snakker, og attpåtil i et arrangement som er åpent for alle, gir det en sjelden mulighet for gårdbrukere og andre interesserte til et innblikk i det som muligens er fremtiden i landbruket.

For Grete Sønsteby fra Svene er ingen hvemsomhelst.

Landbruk

Grete Sønsteby er administrerende direktør i N2 Applied og ble årets kvinnelige teknologigründer i 2018.

Hun er bonde med gård i Svene, men karrieren hennes har hovedsakelig funnet sted langt utenfor fjøset. Hun har lang fartstid i IT-selskaper som IBM, Oracle og Ericsson.

Da hun og partneren valgte å starte eget selskap, var det fordi de begge lenge hadde hatt et ønske om å revitalisere fysiker og grunnlegger av Norsk Hydro, Kristian Birkeland, sin 100-år gamle lysbueteknologi. Selskapet bruker nå teknologien i en plasmareaktor som binder nitrogen fra luft og tilfører det i husdyrmøkk.

N2 Applied vil forbedre verdens matvareproduksjon gjennom å sette bønder i stand til å produsere sin egen nitrogengjødsel på gården ved hjelp av luft, møkk og fornybar energi. 

Det er dette prosjektet hun vil dele med Kongsberg Rotary denne kvelden.

Les også: Vil redde verden fra et laboratorium i Svene På lista over Norges fremste teknologikvinner

SPENNENDE: Selskapet N2 Applied tester ut ideen sin i et høyteknologisk laboratorium på en gård i Svene. Fra venstre: Ferdinand Stempfer, Grete Sønsteby og Rune Ingels.

SPENNENDE: Selskapet N2 Applied tester ut ideen sin i et høyteknologisk laboratorium på en gård i Svene. Fra venstre: Ferdinand Stempfer, Grete Sønsteby og Rune Ingels. Foto:

Gratis inngang

Erik Trømborg, som er professor i fornybar energi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås, kommer også. Han vil snakke om hvilke tiltak som må til for å skape et klimaoptimalt skogbruk.

Svein Guldaler bonde på Fiskum, saksbehandler og prosjektleder i Norges Bondelag, med arbeidsområder innen klima.

I sitt foredrag vil han fokusere på de klimaverktøyene han ser for seg at et framtidig, bærekraftig landbruk kan ta i bruk, og presentere tanker om en ny sirkulærøkonomi og bioøkonomi basert på avfall og ny biomasse.

Arrangementet holdes i Hegstad Auditorium på Krona mandag 8. april. Det er gratis inngang og åpent for alle.

Les også: Gründer Grete Sønsteby møtte Melinda Gates

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som skjer i Kongsberg og Numedal. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags