Wilhelmsen og Kongsberg inngår et samarbeid for å ta neste steg innen autonom skipsfart, ved å tilby en komplett verdikjede for autonome skip, melder Kongsberg Gruppen i en pressemelding onsdag morgen.

– Som en verdensledende maritim nasjon har Norge tatt en ledende posisjon innen utviklingen av autonome skip. Gjennom etableringen av det nye selskapet Massterly tar vi neste steg i denne utviklingen ved å etablere infrastruktur og tjenestetilbud for å utvikle og drifte fartøyene, samt avanserte logistikkløsninger tilknyttet maritime, autonome operasjoner. Dette selskapet vil redusere kostnader i alle ledd og være aktuelt for alle selskaper som har et transportbehov, sier Thomas Wilhelmsen, konsernsjef i Wilhelmsen.

Konsernsjef i Kongsberg Gruppen, Geir Håøy, sier at autonomi og fjernstyrte operasjoner er en viktig utvikling for maritim industri.

– Norge har tatt en ledende posisjon, noe som har vært mulig som følge av et tett samarbeid mellom norsk maritim klynge og norske myndigheter. De siste årene har det vært en rivende utvikling og vi har betydelig pågang fra kunder over hele verden, fra tradisjonell maritim industri og fra andre. Når autonome skip om kort tid blir en realitet vil Massterly være avgjørende for å digitalisere infrastrukturen og driften, sier Håøy.

Det nye joint venture-selskapet skal ha kontor på Lysaker og vil være operativt fra august 2018. Selskapet Massterly vil ifølge pressemeldingen være verdens første selskap i sitt slag, som tilbyr en komplett verdikjede for autonome skip.

LES OGSÅ: Tungt Kongsberg-miljø starter nytt selskap