Kongsberg Gruppen med på norgeshistorisk polarekspedisjon

Kaptein Geir-Magne Leinebø og ekspedisjonsleder Dr. Hanne Sagen nådde frem til Nordpolen onsdag forrige uke, mye takket være satelittbilder levert av KSAT.

Kaptein Geir-Magne Leinebø og ekspedisjonsleder Dr. Hanne Sagen nådde frem til Nordpolen onsdag forrige uke, mye takket være satelittbilder levert av KSAT. Foto:

Da det norske kystvaktskipet KV Svalbard ble norgeshistoriens første skip på Nordpolen, var det med satelitthjelp fra Kongsberg Gruppen.

DEL

KV Svalbard ble forrige uke første norske skip til å nå Nordpolen, og klarte med det en bragd mange polfarere tidligere ikke har klart.

Kystvaktskipet nådde Nordpolen onsdag morgen klokken 9.32, ifølge Teknisk Ukeblad.

Den historiske hendelsen var imidlertid ikke uten kongsberg-teknologisk hjelp; skipet brukte nemlig satellittbilder fra Kongsberg Satelitte Services (KSAT).

Satellittbildene som ble brukt som beslutningsstøtte under seilasen til å finne den tryggeste, beste og raskeste veien gjennom isen.

KSATs satellittbilder har hver dag gitt detaljert informasjon om den oppdaterte is-situasjonen, og med disse dagsferske satellittbilder og ismålinger klarte altså kystvaktskipet å komme seg fram til Nordpolen.

– Jeg er glad for å høre at KV Svalbard har nådd Nordpolen, og at de har dratt nytte av vår satellittdata på veien. Satellittbasert informasjon er en viktig komponent for sikkerhet og beredskap i nord, sier Rolf Skatteboe, administrerende direktør i KSAT i en pressemelding.

KV Svalbard seilte til Nordpolen på oppdrag fra Nansen-senteret i Bergen. Oppdraget består blant annet av at forskere om bord skal bruke måleinstrumenter på havbunnen til å kartlegge temperaturer og klima i Arktis.

Les også: Ny KOG-kontrakt sikrer bredbånd til Arktis

Artikkeltags