Ja, slik var det på begynnelsen av 1900-tallet i Kongsberg.

Folk kom seg ut og så film. Det spilte ikke så stor rolle hva slags filmer som ble vist, bare det var levende bilder. For akkurat det var spennende nok i seg selv. Det er nettopp levende bilder i Kongsberg som er kveldens tema i Storsalen på Lågdalsmuseet mandag.

Odd Arne Helleberg og Vidar Skaar Borgersen skal både fortelle fakta, vise bilder og gamle annonser samt mimre litt om egen filmminner.

Eva Tovsrud Knutsen, Helge Knutsen og Rigmor Falla fra Viseklubben krydrer arrangementet med gamle revyviser og andre sanger knyttet til kveldens tema.

De første levende bildene som ble vist i Kongsberg, var trolig i et telt på Varlotomta i 1903, der Expert har lokaler i dag.

Vidar Skaar Borgersen har funnet en annonse for filmvisningen, men det er uvisst hvilke snutter som ble vist.

– Dette var så stort. Folk gikk bare for å se uansett hva det var, sier Skaar Borgersen.

Stort sett var det hverdagslige hendelser som ble filmet og vist.

Samme år, altså i 1903, ble det også vist levende bilder innendørs. Visningen fant sted i Arbeidersamfundet.

I 1931 ble den første lydfilmen vist. I annonsen står det at filmen hadde svensk tale, sang og musikk. Inngangsprisen var 1,25 kroner.

Historiene som blir servert mandagskvelden er mange og ett av høydepunktene i Kongsbergs filmhistorie var i 1953, da den første 3D-filmen ble vist.

Filmen «Tatt av vinden» er trolig den mest sette på kino i Kongsberg, med 3.203 solgte billetter.

«Sitronpressa» sto ferdig i 1965. Den ble så utskjelt at flere gikk inn for å få den revet.

Sjokoladegutter var et fast innslag. En av dem var Helge Knutsen, som nå er med i Viseklubben, og skal nettopp ha med seg «sjokoladekiosken» som han hadde rundt halsen og bar på magen.

Møtet i kveld starter klokka 19.