Tirsdag 6. oktober opplevde Silje Brandsgård alle fugleeieres mareritt, da undulaten R2D2 rømte ut av buret sitt fra Kongsgårdveien på Skollenborg.

Laagendalsposten skrev også en liten notis om den savnede fuglen.  Dagene gikk og Silje og samboeren fryktet det verste - at de aldri mer ville få se R2D2 igjen.

Facebook

Men så via Lps Facebook-melding, som ble delt mange ganger, og en annen savnet-melding på Facebook, ble den koblet til en annen post på Facebook, der noen fiskere hadde funnet en blå undulat i Oslofjorden.

- Han var da bløt og kald, og ble levert inn til Zoo1 i Asker, gjenforteller en glad fugleeier.

I går dro hun og samboeren til Asker for å sjekke at dette virkelig var R2D2. De var ikke helt sikre, før de på hjemveien hørte at han begynte å skravle som han alltid har gjort. Og da han kom hjem til de to andre undulatene Silje og samboeren har, ble de 100 prosent sikre på at de hadde fått rett fugl hjem.

- Det var helt tydlig at de kjente han igjen. Nå er vi så utrolig letta og glade. Det er helt utrolig hvor sterk og tøff han har vært, forteller Silje.

LES OGSÅ: Undulaten Proffen var fire dager på rømmen

Undulater tåler mye

Tor Even Graasvold, leder i Norsk undulatklubb, forteller at undulater kan tåle litt av hvert.

- Men det som ofte skjer når undulater rømmer, er at de blir tatt av rovfugler. De er lett synlige i naturen på grunn av fargen, sier Graasvold.

Det mange ikke vet, er at undulater er veldig gode flygere, og kan fly langt av gårde.

- Det sies at det er ville bestander av undulater, som har rømt fra fangenskap, i England. Og i Danmark er det helt vanlig å ha undulater i rom som ikke er oppvarmet, forteller han.

Undulatene, som lever vilt i Australia, kan klare seg helt ned mot 8-10 kuldegrader.

- Det er ikke bare varmt i Australia heller. Og de yngler i regntiden, da det er som kaldest, sier han.

- Når det gjelder mat, spiser de gress, gressfrø, frukt og grønt, og kan til og med spise insekter. Så de er utrolig tilpasningsdyktige, forteller han.