Glade bygdefolk - deprimerte byfolk

Legemidler: I Kongsberg brukes legemidler mot depresjoner og psykiske lidelser hyppigere enn blant folk på bygda. FOTO: Lars Bryne

Legemidler: I Kongsberg brukes legemidler mot depresjoner og psykiske lidelser hyppigere enn blant folk på bygda. FOTO: Lars Bryne

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Kongsbergfolk knasker antidepressiva i mengder. I Numedal er denne pillebruken langt lavere enn gjennomsnittet i landet.

DEL

Tallene kommer fra folkehelseinstituttets nye nettside som viser folkehelseprofilen i kommunen du velger. Åtte prosent av landets befolkning bruker legemidler mot psykiske problemer. Det være seg søvnvansker, angst eller andre diagnoser. Men det er stor forskjell på bruken mellom Kongsberg og øverst i Numedal.

Sjekk din kommune her.

Resultatene hva legemiddelbruk angår, og da spesielt antidepressiva, gir grunn til å spørre om hvorfor folk i Rollag og Nore og Uvdal spiser mindre nervetabletter en gjennomsnittsnordmenn. Er det slik at numedøler er så forbasket glade? 

Tallene viser nemlig at det er et tydelig lavere gjennomsnitt hva bruk av medisiner til behandling av depresjoner.
Kongsbergfolk ligger i helt andre enden av skalaen. Her knaskes det piller av denne typen i mengder som er merkbart over landsgjennomsnittet.

Vi må føye til at Flesberg ligger midt på treet. Jo nærmere byen, jo mer piller spises.
Undersøkelsen sier ikke noe om grunnene.
Tallene fra folkehelseinstituttet er tuftet på salget av legemidler som brukes i behandling av psykiske lidelser, som blant annet angst og depresjon.

Litt mer om hvem som bruker slike medisiner, finner du her.

Er du en glad Uvdøl? En deppa byboer, eller har meninger om tendensene? I debattforumet under, står du fritt til å komme med dine teorier og erfaringer.

Artikkeltags