– Jeg fotograferer alt som skjer inne på fødestua

Live-published photos and videos via Shootitlive

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Når Maria Vatne Payne ser barn og foreldre sammen for første gang, gjør det ingenting at arbeidsdagen er over en hel fødsel lang.

DEL

Timene går, og natt blir dag. Den planlagt naturlige fødselen er blitt litt mer dramatisk enn forventet, og på kort varsel blir det bestemt keisersnitt. Når fødselsfotograf Maria hører barnegråten for første gang må hun tørke sine egne tårer bak kameraet. Heldigvis gikk det bra.

Far mer til stede

– Jeg blir ofte beveget av det som skjer, og blir gjerne rørt, men vanligvis gråter jeg ikke før jeg setter meg i bilen etter endt jobb. Det er ikke meg det handler om, sier fødselsfotograf Maria Vatne Payne.

For kvinnen som til slutt måtte ha keisersnitt ble det ekstra viktig å ha Marias bilder fra fars første møte med barnet sitt å se tilbake på. Flere av kvinnene synes også det er fint å forevige jobben de har gjort.

– Når man føder har man ikke fokus på så mye annet enn nettopp det, man er litt i sin egen boble. Noen blir stolt av seg selv når de ser bildene, og ikke minst stolt av far. Når han slipper å være fotograf kan han også være mer til stede for den fødende, forteller hun.

Til daglig driver hun Bygdefotografen, og er fødselsfotograf i tillegg. Etter oppstarten etter nyttår har hun vært fotograf på fem fødseler.

I beredskap

– Jeg har alltid vært veldig opptatt av fødseler, og mange ganger angra på at jeg ikke utdanna meg til å bli jordmor. Da jeg leste om en australsk fødselsfotograf gikk det opp et lys for meg. Selvfølgelig, det er jo dette jeg skal drive med, sier hun.
Hun prater rolig, men øynene hennes gnistrer nesten mens hun forteller.

– Da jeg hadde vært på min første fødselsfotografering var jeg i lykkerus i flere uker etterpå. Jeg føler virkelig at jeg har funnet det jeg har lyst til å drive med. Det er jo så spesielt, så magisk, sier hun.

I disse dager er hun i beredskap til fødsel. Det betyr at hun to uker før og to uker etter termin må være tilgjengelig døgnet rundt. Før dette treffer hun de vordrende foreldrene flere ganger.

– Vi er blitt godt kjent når vi kommer til fødselen. Det er viktig at foreldrene blir trygge på meg, selv om jeg bare skal være flue på veggen. Jeg ser på meg selv som heldig som får lov til å komme så nær. Når fødselen begynner er jeg en kjent person, og jeg er trygg på at det ikke påvirker fødselen på noen som helst måte at jeg er der. Når vi har bygd opp forholdet på forhånd kommer jeg tettere på, noe som gjør bildene bedre også, sier hun.

Forelska i jobben

Maria er bosatt i Efteløt i Sandsvær sammen med mann og tre barn. Hun skulle selv ønske at hun hadde bilder å se tilbake på fra sine fødseler.

– Mannen min er helt håpløs til å ta bilder. Jeg skulle ønske jeg hadde vakre bilder av meg selv fra den opplevelsen. Hvis jeg skulle hatt et barn til ville jeg hatt med fotograf. Jeg må jo kunne stå for det jeg driver med, sier hun.

Hun er ikke redd for at fødselsbildene blir overfladiske, eller en idyllisert versjon av virkeligheten.
– Jeg fotograferer alt som skjer inne på fødestua, med mindre det er noe de sier ifra om at de ikke vil ha på kamera. Det er opp til dem, sier hun.

Foreløpig er hun den eneste i Norge som tilbyr fødselsfotografering med møter i forkant og full beredskap ved termin. Arbeidsområdet hennes er innenfor en radius på fire timer hjemmefra. For én fødselsfotografering blir det mange timer jobb med før- og etterarbeid.

– Jeg gjør ikke dette for å bli rik, men fordi jeg er forelska i jobben min. Jeg kommer nok alltid til å være litt babysjuk, sier Maria.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som skjer i Kongsberg og Numedal. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken