Tidligere KOG-ansatt nekter for svindel

Saken mot den tidligere salgssjefen i Kongsberg Gruppen går i Asker og Bærum tingrett.

Saken mot den tidligere salgssjefen i Kongsberg Gruppen går i Asker og Bærum tingrett. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Rettssaken mot mannen som er tiltalt for å ha tappet Kongsberg Gruppen for 180 millioner kroner, startet denne uka.

DEL

Hovedforhandlingen begynte i Asker og Bærum tingrett tirsdag, og varer til 6. oktober.

Den tiltalte mannen var tidligere salgssjef i Kongsberg Gruppen (KOG), nærmere bestemt for Kongsberg Defence Communications virksomhet i Øst-Europa.

Svindelen har tilknytning til en handel han var delaktig i da rumenske myndigheter kjøpte kommunikasjonsutstyr av KOG tidlig på 2000-tallet.

– Jobbene ble aldri gjort

Det endte med at han ble tiltalt av Økokrim for økonomisk utroskap. Tiltalen går på at han tappet selskapet for 180 millioner kroner, og for hvitvasking og skatteunndragelse – for over 200 millioner kroner til sammen.

Les saken her: Tidligere Kongsberg-salgssjef tiltalt for økonomisk utroskap 

Utroskapspengene skal ifølge Økokrim være utbetalt til Kongsbergs konsulenter, eller agenter, uten at det er utført noe reelt arbeid. I tillegg skal mannen via utenlandske kontoer ha fått overført deler av beløpene som Kongsberg utbetalte til sine agenter.

Mannen forklarte seg onsdag. Ifølge Dagens Næringsliv nektet han straffskyld og mente at hele utroskapssaken var uvirkelig, men erkjente delvis grov skatteunndragelse. 

Kommenterte KOG i retten

Økokrim brukte også mye tid og ressurser på å etterforske Kongsberg Gruppens rolle i den handelen, men etter to og et halvt år ble saken henlagt på grunn av bevisets stilling.

Ifølge Dagens Næringsliv antydet førstestatsadvokat Anna Haugmoen Mo i retten at «det er en del indikasjoner som tyder på at det i realiteten var snakk om bestikkelser, altså korrupsjon», i sitt innledningsforedrag.

Dagens Næringsliv skriver at «for å dømme noen for korrupsjon må påtalemyndigheten kunne bevise at pengene havnet hos noen med beslutningsmyndighet over de store kontraktene til Kongsberg i Romania. Det samme kravet gjelder ikke for utroskap. Økokrim har i denne saken ikke klart å finne ut hvor pengene til slutt endte».

Kongsberg Gruppen kommenterer dette med følgende, overfor Laagendalsposten:

– Det er ikke riktig av oss å kommentere den pågående utroskapssaken mot en tidligere ansatt, men vil understreke at det ikke er bevis for korrupsjon og at saken mot Kongsberg Gruppen ble henlagt for ett år tilbake etter to og et halvt års grundig etterforskning, sier Ronny Lie, kommunikasjonsdirektør i Kongsberg Gruppen.

Les også:

Slutt for tannlegevakta på Kongsberg 

Artikkeltags