Bygger Eidsvollbygningen - i Lego

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Morten Dalermoen fra Kongsberg har tidligere bygget Slottet. Nå markerer han grunnlovsjubileet.

DEL

Han sier at årets prosjekt på mange måter ga seg selv.


– Det er ikke bare byggingen. Det handler også om å formidle historien til bygget, sier Morten som har tittelen Klossmajor (sjef) i den norske LEGO-foreningen Brikkelauget.

Til Danmark

I går pakket han ned bygget i moduler. Tirsdag drar han til Danmark for å stille ut på LEGO-World.

– Det er en årlig utstilling i den danske vinterferien som samler 40.000 mennesker. Hit kommer 50 utstillere fra hele verden med sine prosjekter.

Morten var der med en modell av Slottet i Oslo i fjor. Et prosjekt som siden ble stilt ut på Slottet. Eidsvollsbygningen skal seg som hør og bør stilles ut på Eidsvoll etterpå.

30.000 brikker

Eidsvollbygget er satt sammen av 30.000 brikker.

– Det fascinerende her er rammene. LEGO produserer jo ikke spesialbrikker. Man må ha kjennskap i hva som finnes i katalogene og tilpasse bygget deretter. jeg inngår jo noen kompromisser med farger og slikt, sier han.

– Dette blir for eksempel litt gråere og litt rødere i forhold til originalen. Men det er bare valg man må ta, sier han.

Grundig til verks

– Hvordan starter du?

– Først er det å ta kontakt med folk som kan slippe meg inn på befaring. I dette tilfellet la jeg ved innslaget som Dagsrevyen lagde på modellen av Slottet i fjor. Det har gått overraskende greit. Folk er positive. Både på Eidsvoll og på Slottet. Jeg tar veldig mye bilder. Jeg får tilgang til tegninger, studerer og så er det å skalere ned. Det er egentlig enkel matematikk. Jeg bygger i en målestokk som ligger rundt 1:40, sier han.

Glade nerder

– Jeg skjønner at vi kan sees på som litt nerdete og er den første til å innrømme det. Men vi har det veldig moro. Vi har treff hvert år hvor 350 entusiaster fra hele verden møtes. Vi samarbeider om prosjekter og deler erfaringer.

I år bygger vi også en modell av Akershus slott. Dette skjer ved at flere andre bygger hver sine deler, så sette vi dem sammen til slutt.

– Du har ikke tenkt på å bli proff?

– He, he. Jeg liker å holde det på hobbybasis. Det er én i Norge som driver med dette på mer eller mindre proft. Men det er et smalt ekspertisefelt med ditto marked. Jeg tror det er 12 i verden som bygger på bestilling, sier han.

Proff eller ei – til uka blir han å finne i virvaret av LEGO-frelste i Danmark og da som en formidler av norsk grunnlovshistorie på en arena det neppe ville skjedd ellers.
 

Artikkeltags