Jakter skattesnyltere på nett

Ove Buan OG Magdalena Woods ved kontoret til Skatt sør i Kongsberg har ansvaret for å slå kloa i skatter og avgifter fra norske bloggere.

Ove Buan OG Magdalena Woods ved kontoret til Skatt sør i Kongsberg har ansvaret for å slå kloa i skatter og avgifter fra norske bloggere. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Fra Kongens gate 12 i Kongsberg jakter skatterevisor Magdalena Wood (32) på skatteinntekter fra internettbloggere over hele landet.

DEL

Når finansminister Sigbjørn Johnsen snakker om at «ælle må betale skatt etter ævne» vet 32 åringen fra Kongsberg utmerket godt hva hun skal gjøre.

Hovedstad

Kongsberg har blitt Norges hovedstad for å avsløre «hemmelige» bloggforretninger. Sju av de 15 ansatte ved kontoret jobber på full tid for å finne nye skatte- og avgiftsbetalere på den mest voksende arenaen: Internett.

Del på Facebook

– Vi er ikke først og fremst ute etter å ta noen, men hjelpe folk slik at de kan følge reglene, forsikrer skatterevisor Magdalena Wood.

Hun er en av de yngste medarbeiderne ved kontoret og selvskreven i rollen som Miss Jane Marple eller Sherlock Holmes.

Overraskelsesbesøk

Wood drar også gjerne på uvarslede besøk. Hun er vant til det. Tidligere jobbet hun med å kontrollere bygg- og anleggsbransjen. Kontroll hos datanerder og internettbloggere blir noe ganske annet enn å oppsøke byggeplasser.

LES OGSÅ: Avslører deg på Facebook og Twitter

– De blir nesten alltid overrasket når vi kommer, men stort sett så blir vi tatt godt i mot. Mye av jobben vår går på å informere, og det er ikke alltid at en 14-åring vet hvilke regler og grenser som gjelder, forteller hun.

Fra hobby til næring

Dersom du tjener gode penger på bloggen din er det veldig fort at det går fra å være en hyggelig hobby til det skatteetaten vurderer som næring. Bloggvirksomheten skal registreres i Merverdiavgiftsregisteret når den har passert 50.000 kroner i løpet av en periode på 12 måneder.

For lag, foreninger og lignende må du holde deg under 140.000 kroner i omsetning de siste 12 måneder for å unngå at Wood og hennes medsammensvorne skal la deg være i fred.

– Blogging er å betrakte som all annen næringsvirksomhet, og det skal behandles på samme måte, slår hun fast.
Gaver og sponsing

Bloggere som mottar gaver eller sponsede produkter i stort omfang, må også være våkne.

– Det er også et krav at bloggere som mottar produkter som gave, sponsing eller til rabatterte priser og omtaler disse skal beskattes. Bloggeren plikter også å opplyse om gaven i sin egen blogg, sier Magdalena Wood, som gjerne kunne tenke seg å reise på kontroll til en norsk datablogger på Seyschellene.

Artikkeltags