Knuste ruta hos Pelsverkstedet

Betjeningen i forretningen fant dette hullet i vinduet da de kom på jobb i morges. Politiet etterforsker saken.

Betjeningen i forretningen fant dette hullet i vinduet da de kom på jobb i morges. Politiet etterforsker saken. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

"Fuck pelsdyrindustri" og "Takk NRK", var beskjeden de fant utenfor døra til pelsforretningen. Det antyder en aksjon etter en kritisk pelsdyrdokumentar på NRK tirsdag kveld. Vigdis Sjølie og Knut Poverud ved Pelsverkstedet, mener aksjonistene rammer feil sted.

DEL

KONGSBERG: Lappen de fant hinter helt klart til dokumentarfilmen på NRK kvelden i forveien, som fortalte om ufin fremferd i pelsdyrindustrien.

- Vi så denne dokumentaren vi også, og jeg er selv forferdet over enkelte ting som kom fram her. Jeg er selv fra gård. Folk som driver med dyr oppfører seg ikke slik. De fleste passer veldig godt på dyra sine, sier Knut Poverud som er buntmaker. Et yrke han har hatt siden 1949.

- Det som kom fram i filmen viser sorte får i bransjen. Rent pelsfaglig er denne type dyrehold også ødeleggende for kvaliteten av skinnene. Slik jeg ser det etter mange år i faget, så kan jeg ikke forstå slikt dyrehold er forsvarlig rent økonomisk engang, sier Knut som kan vise til 65 år i bransjen.

Driver ikke med burdyr

- Nå er saken den at vi ikke driver med pels fra burdyr. Det vi produserer er saueskinn som er et avfallsprodukt, noe jeg mener det er synd å ikke utnytte, sier han.

- Vi reparerer riktignok eldre pelsverk, men det er en idé om gjenbruk, sier han.

Rammer urettferdig

- Vi føler oss urettferdig rammet av aksjonistene som tydeligvis også har sett filmen. Til selve filmen er jeg litt kritisk til dette å filme med skjult kamera, det er jo satt sammen for å provosere. For noen kan det nok virke som om alle som driver med dette, er en del av den fæle industrien som ble avbildet, sier Vigdis.

Utenom vindusruta og en del glasskår, er det ikke gjort skadeverk inne i verkstedet. Men kostnadene beløper seg likevel til mange tusen kroner.

Politiet

Mens Lp var og snakket med Vigdis og Knut, kom politiet innom. Saken vil bli anmeldt. Geir Petter Nedregård i kongsbergpolitiet kunne fortelle at en annen forretning også hadde hatt besøk i løpet av natt til onsdag.

Han var opptatt av å sikre seg lappen som gjerningspersonen har lagt igjen. Under undersøkelsene fant han en stor stein som samsvarte med størrelsen på hullet i glasset. Politiet har sikret seg sporene og etterforsker saken.

Politiet ønsker tips dersom noen har sett mistenkelig aktivitet i Bussedalen på Vestsiden natt til onsdag.

- Forkastelig

I NRK reagerer de på at deres navn er brukt av den som står bak. De liker de ikke den måten å bli kreditert på i det hele tatt.

NRKs Lars Kristiansen, redaktør for dokumentar og samfunn, reagerer på at den som har drevet ruteknusing takker NRK.

Dokumentaren «Pels» som ble sendt på NRK Brennpunkt i går avdekket kritikkverdige forhold på norske pelsdyrgårder.

Se TV-dokumentaren på NRKs nettside her. 

– Vi synes det er forkastelig at noen bruker dokumentaren som påskudd for å drive hærverk. Dette tar vi selvsagt sterk avstand fra, sier Kristiansen i en e-post til Laagendalsposten.

LES OGSÅ:

Artikkeltags