– La kranene renne

UT PÅ TUR: Rørlegger Lars Pedersen er velkommen hos Omar Evju (t.v.) som har hatt dager uten vann i jula. FOTO: STÅLE WESETH

UT PÅ TUR: Rørlegger Lars Pedersen er velkommen hos Omar Evju (t.v.) som har hatt dager uten vann i jula. FOTO: STÅLE WESETH

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Vannledninger fryser overalt i Kongsberg. Det lønner seg å ta forholdsregler i kulda.

DEL

– Jeg har allerede fått fire oppringninger i dag, forteller rørlegger Lars Pedersen da Laagendalsposten snakket med ham i 10-tiden onsdag.

Han er på vei til Bjørnstjerne Bjørnsonsvei for å fikse vannledningen til en husstand. Siden kulda satte inn for alvor, har han hatt nok å gjøre.

Del

– Nå har det vært ekstremt mye. Jeg får mellom syv og åtte telefoner om dagen, sier han.

Det er vannrørene til mange nye hus som fryser. Det har blitt noen turer til de nye husene på Gamlegrendåsen i vinter.
– Men det fryser overalt. I går måtte jeg ordne med noen rør på Meheia, forteller han.
For å forhindre frost på vannrør har Pedersen dette rådet:
– La vannet renne og fyr godt inne, sier han.

LES OGSÅ: Kaldeste november på 42 år

Juleferie uten vann

I Bjørnstjerne Bjørnsonsvei 45 bor Omar Evju. Som så mange andre denne vinteren har han opplevd å komme hjem fra juleferie til hus uten vann.

– Jeg var borte tre døgn i jula. Da jeg kom hjem andre dag var vannet borte, forteller han.
Han forteller at det har vært noen plundrete dager med tining av is og kjøp av vann på bensinstasjonen.


LES OGSÅ: Mildere vær mot nyttår

– Huset ble bygd i 67, men det er første gang jeg opplever at vannet fryser. Jeg tenkte litt på å la det renne litt vann før jeg dro, men lot det være. Nå renner det heldigvis igjen, sier han.

Skru på krana

Øyvind Weirud, oppsynsmann i vannverket, forteller også at det har vært en del private ledninger som har frosset både innendørs og i bakken.

– Det er likevel bedre i år enn i fjor. Det har ikke vært noen frostskader på hovednettet. På Gamlegrendåsen har vi på forhånd isolert endekummene hvor stikkledningene fra husstandene er koblet til hovedvannledningen, forteller han.

LES OGSÅ: Slik trener du i kulda

Huseiers ansvar

Frosne vannledninger koster penger for huseier.
– Stikkledningene fram til anboringspunktet på hovedledningen er huseiers ansvar. Hvis man opplever at det kommer grumsete vann fra springen, må man sette kranene på for fullt til man får klart vann. Grumsete vann kan være tegn på at det er frost på gang, forteller Weirud.

 

Artikkeltags