Nærmere rivingen kommer du ikke!

Av og
Artikkelen er over 4 år gammel

Fire karer jobber 12-timersdager for å få ned siloen.

DEL

Den største rivemaskinen har en 33 meter lang arm med en kjeve på enden som skal knaske i seg silobetongen.

Bård Gåserud i AF Decon AS sitter bak spakene på den største farkosten. Etter å ha revet et par timer kan han fortelle at jobben er forholdsvis grei. Betongen i siloen gir raskt etter for den enorme riveklypa.

Laagendalsposten fikk plassere et kamera på den lange rivearmen. Fra kameraet får du et helt annet blikk over rivejobben.

Se video øverst i artikkelen!

Høytidlig start

Ordfører i Kongsberg, Vidar Lande, hadde ønsket seg silosprengning. Men var likevel svært godt fornøyd med at han endelig fikk overvære starten på rivingen av siloen.

Det var Vidar Lande som fikk æren av å starte rivingsarbeidet av det som er omtalt som Kongsbergs styggeste bygg. I det han knuste den første symbolske steinen, fikk han spørsmålet:

- Hva føler du nå, Vidar?

- Glede, svarte han kontant!

Etterpå la han til.

- Så var det jo gøy å kjøre maskin!

- Veldig lite vemod

Lande ga uttrykk for at han synes det var positivt at rivingen skjer i jubelåret 2014.

– Føler du også litt vemod knyttet til rivingen? Det har jo vært et landemerke i byen?

– Det må i så fall være veldig lite vemod. Det er klart at siloen hadde en veldig viktig funksjon i byen en gang, men tidene forandrer seg, og nå er det på tide å få den ned.

Lande sa i sin åpningstale at han opp gjennom sine 11 år som ordfører har fått svært mange spørsmål knyttet til rivingen av siloen.

– Det hadde vært mer action hvis man kunne ha sprengt den vekk, men med dagens krav til sikkerhet og kildesorterting går ikke det, sa Lande.

– Hva er dine drømmer for tomta nå når siloen rives?

– Jeg håper vi får mer handel her. Jeg vet det er flere kjeder som ønsker å etablere seg i Kongsberg. Dessuten trenger vi mer hotellkapasitet. I tillegg er det viktig med en god gang-forbindelse til Stortorvet, sier Lande.

Starter på baksiden

Representanter fra AF Decom var også til stede og fortalte om rivingen.

– I praksis skal vi tygge betongen i tusen knas og skille betongen fra armeringen. Vi begynner på baksiden mot jernbanen, sa Øyvind Omnes.

Han la til at det har vært mye jobb med sikkerheten.

– Det er mye omkringliggende infrastruktur å ta hensyn til, både E134, jernbanen, kiosk og naboer. Sikkerheten er det viktigste, sa han.

Representanter fra Stor-Oslo Eiendom fortalte om planene for tomta.

– Vi er glad og stolte over å få være med på utviklingen av Kongsberg. Det skal vi gjøre i tråd med sentrumsplanen, og vi har hatt et god samarbeid med kommunen. Her skal bli bolig, handel, kontor og hotell, sa Arne Brovold, daglig leder i  Stor-Oslo Eiendom.

Flere bilder fra rivestarten:

Live-published photos and videos via Shootitlive

Artikkeltags