– Prisen må avle visjoner

Fikk go'følelsen: 23. januar ble magisk på Kirketorget. Tusenvis av publikummere fikk skikkelig jubelfølelse av det spektakulære showet. FOTO: BJØRN ISAKSEN

Fikk go'følelsen: 23. januar ble magisk på Kirketorget. Tusenvis av publikummere fikk skikkelig jubelfølelse av det spektakulære showet. FOTO: BJØRN ISAKSEN

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Statens pris for attraktivt sted er i seg selv verdifull. Men potensialet i prisen ligger i hva Kongsberg bruker den til i årene som kommer, skriver nyhetsredaktør Per Skøien.

DEL

Kongsberg-samfunnet har spilt laget opp på banen, forbi midtsirkelen og ut på vingen. Kongsberg la inn en 45 graders lissepasning, som Kommunal- og moderniseringsdepartementet puttet i goalen ved å tildele Kongsberg attraktivitetsprisen for 2014».

Statsråd Jan Tore Sanner la ut følgende melding på Twitter onsdag ettermiddag: «Gratulerer @Kongsbergkommun er vinner av Statens pris for attraktivt sted 2014». Dermed var gullet et faktum, og Kongsberg fikk en fantastisk mulighet man må ta vare på. I beinhard konkurranse med 250 andre kommuner i Norge, valgte juryen Kongsberg.

Finalistkollegene Mandal, Svolvær, Holmestrand og Jessheim ble slått. Kanskje mest på grunn av utviklingen av stridsprosjektet KKP.

I november 2012 tok ordfører Vidar Lande et viktig grep i KKP-saken. Under kommunestyrets behandling feide han den formelle motstanden av banen, satte skapet på plass og sørget for at KKP-byggingen ble vedtatt. Det var et viktig vendepunkt i en sak som til de grader hadde skadet Kongsbergs omdømme. Sakte, men sikkert har motstandsfanfarene stilnet i styrke. KKP reiser seg på Vestsiden og grunnsteinen er lagt ned.

Samtidig med denne prosessen har noen klart å tenke innhold i ordene «Samle og begeistre». Jubileumskomiteen for jubelåret 2014 har skapt go'følelsen i Kongsberg gjennom dette slagordet. Opplevelsen med 3D-mappingen på Kirketorget 23. januar ga oss en wow-opplevelse som vi tar med oss. Nå gjelder det bare å holde trøkket oppe, og tenke visjonært fremover.

Statens pris for attraktivt sted er i seg selv verdifull. Men potensialet i prisen ligger i hva Kongsberg bruker den til i årene som kommer. I et historisk perspektiv er ti år lite, men veien mot byjubileet i 2024 når Kongsberg fyller 400 år vil like fullt være svært viktig. Det er i dette tiåret kommunen og næringslivet må bruke prisen for alt hva den er verdt. Målet om å øke innbyggertallet til 40.000 står sentralt i dette tiåret. Da er det ikke akkurat negativt å kunne stemple byen med denne prisen.

Det har rent mye vann i Lågen på de snart 400 årene fra 1624 da Kongsberg ble grunnlagt, og sølvfunnet fant sted (året før). Utviklingen var formidabel, og omstillingen like så da Kongsberg Våpenfabrikk ble etablert i 1814. En ny æra vokste fram til KV-krisen i 1987. Så har utviklingen og omstillingsviljen igjen bevist Kongsberg-samfunnets styrke de siste 27 årene fram til det høyteknologiske senteret Kongsberg nå er vertskap for. Juryen som kom med prisen understreker næringslivets betydning, og skriver at denne rollen knapt kan overdrives. Ergo passer det svært godt å knytte næringslivet, utdanningsveier og kulturscener tett sammen gjennom KKP – som nå bygges.

Nå er det viktig å ikke bli høy på pæra av prisrus. Selvsagt skal det feires. Men nøkkelen ligger i å skape visjoner for videre utvikling, og jobbe målrettet for å nå dem. Kommunen må aldri slippe av syne at det er helse og omsorg samt undervisning som er de viktigste oppgavene å løse. Attraktivitet måles definitivt gjennom livskvalitet i alle faser av livet. Derfor må disse sektorene ha meget høyt fokus i årene som kommer. Klarer man å kombinere dette med yrende kulturliv, idrett, lav kriminalitet og vekst i næringslivet, så vil Kongsberg lykkes.

Det er ti år til 2024. Vi vil gjerne se en god og konkret tiårsplan som samler og begeistrer et lokalsamfunn som nå har flott vind i seilene. Gratulerer med prisen!

Artikkeltags