Taggebølge i byen

TAGGING: For enkelte gir det status å tagge på steder hvor det er vanskelig å komme til, men politiet synes ikke det er like kult og vil ha slutt på all tagging. FOTO: STIG ODENRUD

TAGGING: For enkelte gir det status å tagge på steder hvor det er vanskelig å komme til, men politiet synes ikke det er like kult og vil ha slutt på all tagging. FOTO: STIG ODENRUD

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Selv om den ene taggen etter den andre dukker opp i Kongsberg sentrum, får politiet få meldinger om graffiti-stuntene.

DEL

Nærmest hele byen er tilgriset. Private og offentlige eiendommer, vinduer, vegger, murer, søppelkasser, koblingsbokser, brukar og skilt er blitt sprayet ned med det enkelte kaller graffiti og andre kaller hærverk.

Den siste tiden har det også dukket opp noen nye motiver som indikerer tre bokstaver, trolig initialene til den som har brukt sprayboksen.

Statistikken lyver

Morten Ole Pedersen, krimsjef i Kongsberg, sier at politiet trenger tips slik at de kan kartlegge omfanget og eventuelt se sammenhenger.

– For oss tagges det ikke mer enn det vi får meldinger om. Det er lettere å ta noen for et lovbrudd dersom vi vet at det har skjedd, sier Pedersen.

LES OGSÅ: Tagging i Teknologiparken

Han forteller at han en gang avhørte en hyttetyv som i løpet av avhøret plutselig erkjente en rekke tyverier av bompengekasser i tillegg. Da han skulle sjekke disse tyveriene nærmere viste det seg at det ikke var opprettet saker, fordi ingen hadde anmeldt lovbruddene.

– Antallet saker som er registrert hos oss, sier ingenting om den reelle taggingen, sier Pedersen.

Minst mulig blest

I utgangspunktet ønsker ikke politiet mye blest rundt taggeproblematikken, fordi de tror at de da gir taggerne den oppmerksomheten de ønsker seg. Men fra tid til annen kan det være greit å vise folk at politiet tar problemet på alvor. Og at det medfører straffansvar og et eventuelt erstatningsansvar å bli tatt.

Laagendalsposten ønsker heller ikke å avbilde mange av disse taggene, fordi taggerne da vil føle at de får heder.

Del på Facebook

Vanskelige saker

Kongsberg hadde tidligere en graffitivegg, men dette ble det satt en stopper for. Byen for øvrig var heller ikke fritt for tagging den gang. Det ser ut til å ligge i taggerkulturen at «kunsten» helst skal skje på steder hvor det er forbudt. Noe en rekke gårdeiere får svi for.

– Det er mange gårdeiere i Kongsberg som må betale dyrt i form av tid og penger på grunn av dette, sier Pedersen.
Ifølge Kongsbergpolitiet er dette vanskelige saker å jobbe med. Til dels fordi det er lukkede miljøer og fordi sakene er vanskelige å løse hvis ikke taggerne blir tatt på fersk gjerning.

Artikkeltags