Moskéangrep kastet skygger over muslimsk feiring

Lørdag skjøt en person inne i moskeen i Al-Noor Islamic Centre i  Bærum.

Lørdag skjøt en person inne i moskeen i Al-Noor Islamic Centre i Bærum. Foto:

Av

Muslimer skal være trygge i Norge, lover statsminister Erna Solberg etter moskeangrepet i Bærum. Mannen som ble pågrepet mistenkes også for drap på stesøsteren.

DEL

Politiet opplyste søndag at de etterforsker skytingen i Al-Noor Islamic Centre i Bærum lørdag som et forsøk på terrorhandling.

Politiet har også bekreftet at den antatte gjerningsmannen, som er begynnelsen av 20-årene, også mistenkes for å ha drept sin 17 år gamle stesøster i en bolig på Eiksmarka i Bærum, skriver NTB.

Mannen blir framstilt for varetektsfengsling mandag.

– Etterforskningen har gitt oss en bedre oversikt og mer informasjon, som gjør at vi nå etterforsker dette som forsøk på terrorhandling, sier fungerende enhetsleder i Oslo politidistrikt Rune Skjold i en pressemelding.

– Dette begrunnes med det faktum at han hadde våpen i en moske og kartleggingen vår som viser at han uttrykt innvandringsfiendtlige holdninger. Handlingen var også egnet til å skape stor frykt, sier Skjold.

Oslo politidistrikt samarbeider tett med PST om saken, og også Kripos er koblet inn, men den nasjonale enheten vil ikke opplyse hva de bistår med, ifølge NRK.

Stoppet av moskémedlem

Det var like etter klokken 16 lørdag at det ble meldt om skyting i moskeen på Skui i Bærum. 65-åringen Mohamed Rafiq klarte imidlertid å legge gjerningsmannen i bakken og ingen ble alvorlig skadd.

– Det er ikke tvil om at den raske og kontante inngripen fra dem som var i moskeen har stoppet gjerningspersonen og dermed hindret ytterligere konsekvenser. Det er ikke ufarlig å gripe inn mot en bevæpnet person, og de har vist stort mot, sier Skjold.

Politiet bekrefter at det ble avfyrt flere skudd, men vil ikke si noe om hvor mange eller hva slags våpen som er brukt.

Den siktede har så langt nektet å la seg avhøre, men politiet opplyste søndag ettermiddag at de vil gjøre nye forsøk.

– Skal ikke føle frykt

Politidirektoratet ba alle politidistrikt iverksette forebyggende tiltak i forbindelse med feiringen av den muslimske høytiden id søndag. I Sandvika i Bærum og på Grønland i Oslo møtte aktivister opp til en spontan «trygg i bønn»-aksjon for å vise støtte til muslimer i Norge.

Det setter statsminister Erna Solberg (H) pris på.

– Det viser at nordmenn er opptatt av at Norge skal være et land med plass for alle religioner og uten at folk skal føle frykt, sa hun.

Sammen med fire andre statsråder deltok hun selv på id-feiring på Tawfiq islamsk senter i Oslo.

– Regjeringen mener det er viktig å vise at vi tar dette veldig på alvor. Muslimer skal være sikre i vårt land. De har støtte fra den norske regjeringen og, sånn som jeg opplever det, fra hele det norske folk i sin rett til å utøve sin tro, sa Solberg etter besøket.

Den mistenkte gjerningsmannen var aktiv på flere nettforum og politiet bekrefter at de ble varslet om mannen for en stund siden. Ifølge VG er det blitt postet meldinger i den siktedes navn, der blant annet mannen bak moskeangrepet i New Zealand tidligere i år blir hyllet.

(©NTB)

Artikkeltags