Mer kunnskap til lunsj

FOREDRAGSHOLDER: Eirik Gramstad.

FOREDRAGSHOLDER: Eirik Gramstad. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Eirik Gramstad har foredrag om Einsteins relativietsteori ved lunstider onsdag.

DEL

Foredraget holdes i Sølvsalen og Kongsberg bibliotek er arrangør.

Eirik Gramstad jobber ved Gruppen for Eksperimentell Partikkelfysikk, Fysisk Institutt, ved Universitetet i Oslo.

Det er faktisk 100 år i år siden Einstein publiserte sine arbeider om den «generelle teorien om gravitasjon». Dette var en generalisering av hans spesielle teori om gravitasjon fra noen år tidligere, basert på Newtons lov om gravitasjon. Arbeidet introduserte for første gang en helt ny måte å se gravitasjonskraften på – nemlig som en geometrisk egenskap ved tid og rom, bedre kjent som tid-rommet. Dette er i dag, 100 år senere, fortsatt den teorien man bruker for gravitasjon i moderne fysikk.

Gjennom de siste 100 årene har en rekke observasjoner bekreftet eksistensen av flere av de fenomenene Einstein forutsa. Det siste store i denne sammenheng er observasjonene av såkalte gravitasjonsbølger som ble publisert tidligere i år, den perfekte 100-årsgaven til Einsteins teori. Allikevel er det fortsatt mye vi ikke forstår om gravitasjonskraften.

Dette foredraget vil ikke bare hylle Einsteins fantastiske teori, men også diskutere noen av problemene som fortsatt gjenstår 100 år etter. Foredraget er tilpasset et publikum uten spesielle forkunnskaper om verken relativitetsteorien spesielt eller fysikk generelt, så dette er dagen og muligheten for å skaffe seg litt mer kunnskap om en teori vi alle har hørt om, men kanskje ikke vet så mye om.

LES OGSÅ:

Hva om verden stopper opp nå?

Flytting av Kongsberg bibliotek har ført til kraftig trafikkøkning

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som skjer i Kongsberg og Numedal. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.