Gå til sidens hovedinnhold

Reidar Hauge er død

Artikkelen er over 9 år gammel

Reidar Hauge fikk fredag med seg siste forestilling av sitt store verk Sølvkantaten. Tirsdag kom budskapet om at han er død.

Det kom ikke overraskende, for han var selv også klar over at han levde på overtid etter at han ble rammet av kreftsykdom sommeren 2009.

Behandlingen virket, og i løpet av den høsten kom optimismen tilbake. For han var den beste medisin å komme innom jobben. Under Glogerfestspillene i januar 2010 var han tilbake og framførte sin åttende Glogerintrada. I månedene senere var det både framgang og tilbakeslag helt til han nå tapte kampen.

Del på Facebook

Reidar Hauge kom som et frisk pust inn i det noe sovende musikalske miljøet i Kongsberg i 1973. Det tok ikke lang tid før han hadde startet Kongsberg kantori, som skulle bli bærebjelken i kirkens musikkliv.

Ingen hadde den fjerneste anelse om at dette skulle føre til fullsatte kirkebenker og musikalske opplevelser. Folk klappet etter konsertene – noe som til da hadde vært helt uhørt. Kantoriets konserter ble vidgjetne og folk kom langveisfra for å høre.

Koret fikk de største verkene å bryne seg på, og nådde stadig nye høyder under Reidar Haugens dirigentstokk.
Han hadde en aura av energi rundt seg, og det var aldri vanskelig å høre at Reidar var i nærheten. Laagendalsposten har gjennom årene vært fylt av konsertomtaler som kantoren kom med råstoffet til.

Det var alltid snakk om de ypperste kunstnere og den største musikken. Han var aldri smålåten og hadde alltid store superlativene om kunstnerne som kom. Han var som et vestlandsk fossefall i vårløsningen.

Helt fra første stund som kantor i Kongsberg, ønsket han seg nytt orgel. Det er bare å innrømme at undertegnede tok fullstendig feil da jeg i et portrettintervju med Reidar Hauge skrev at «Nytt orgel får han vel neppe, organisten».

Men når han hadde bestemt seg for noe, satte han alle krefter inn. Det gamle orgelet fra 1765 skulle restaureres.
Han fikk mange gode medhjelpere, og innsamlingen til orgelet ble en gedigen dugnad i lokalsamfunnet. Reidar klarte å få en hel by til å føle eierskap til et orgel.

Da orgelet sto ferdig i all sin glans i januar 2001, måtte det selvsagt også ha et festspill. En årlig tradisjon som satte Kongsberg på det kirkemusikalske kartet.

Ingen var uberørt av et møte med Reidar Hauge. Med smittende entusiasme, ukuelig optimisme og energi, satte han sitt avtrykk i Kongsberg. Derfor fikk han også byens høyeste utmerkelse - Kongsbergmedaljen.