Velger ikke som alle andre

ENGasjert: Kasper gleder seg til å begynne på den internasjonale skolen i august. Der blir det tøffe faglige krav, men også forventinger om at elevene engasjerer seg på fritida. Det kan være alt fra frivillig arbeid i lokalsamfunnet til å drive med musikk. FOTO: IRENE MJØSENG

ENGasjert: Kasper gleder seg til å begynne på den internasjonale skolen i august. Der blir det tøffe faglige krav, men også forventinger om at elevene engasjerer seg på fritida. Det kan være alt fra frivillig arbeid i lokalsamfunnet til å drive med musikk. FOTO: IRENE MJØSENG

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Kasper har vokst opp i Kongsberg, men har likevel gått alle skoleårene, bortsett fra ett, på en engelskspråklig skole.

DEL

Han har gått ti år på Kongsberg International School (KIS), og har snakket engelsk på skolen og hjemme, hvis de har hatt gjester fra andre deler av verden på besøk. Moren hans er rektor på KIS, og han har vokst opp med mange venner og skolekamerater fra hele verden.

Etter ett år på en norsk skole i Drammen med studiespesialisering, skal han nå fullføre videregående på UWC Red Cross Nordic i Fjaler, som ligger i Sogn og Fjordane.

Les også: Enda flere velger tradisjonelt

For fred og toleranse

Skolen er en del av United World Colleges (UWC), som er en bevegelse med 16 skoler over hele verden. Bevegelsen har hatt flere markante støttespillere opp gjennom sin femti årige historie, deriblant Nelson Mandela, Thor Heyerdahl og Dronning Noor av Jordan.

UWC Red Cross Nordic er en internasjonal skole som er forankret i nordiske verdier og vektlegger miljøspørsmål, humanitært arbeid og friluftsliv. Skolen åpnet i 1995 i samarbeid med Røde Kors og ligger idyllisk til i enden av en fjord i Fjaler kommune på Vestlandet. Dronning Sonja er skolens høye beskytter.

– At vi har en skole i Norge er ganske spesielt. Skolene ligger på små steder fordi de ønsker å skape et internasjonalt miljø som springer ut fra skolen. Selv om skolen ligger i Norge, kommer jeg til å snakke minimalt med norsk, siden vi skal lære å forstå hverandre og samarbeide på tross av ulikheter både i forhold til språk og kulturer. Dette samarbeidet er for å fostre interkulturelt perspektiv og forståelse, forteller han.

Les også: Skoleshowet der kreativiteten løp løpsk

Politikk og diplomati

Når man søker på en UWC-skole så søker man ikke på en skole, men man søker seg inn i selve organisasjonen. Så avgjør dem som intervjuer og leser søknaden hvilken skole som passer best for hver enkelt elev.

Kasper tror han ble plassert på skolen i Norge fordi han ønsket å ta avansert global politikk og økonomi.

– Det viktigste for meg er fagkombinasjonen, og siden jeg også har journalistisk erfaring fra Laagendalspostens Ung-redaksjon, tror jeg det blir en veldig god kombinasjon. Jeg har lyst til å jobbe internasjonalt med politikk og diplomati, og muligens også bli ambassadør etter hvert, sier han.

Åpner mange muligheter

UWC Norge sender i samarbeid med Senter for internasjonalisering av utdanning førti norske elever til UWC-skolene, hvor de studerer med elever fra et titalls ulike nasjoner. Norske elever kan søke om opptak til UWC i første år av videregående skole. Etter to år får elevene det internasjonalt anerkjente International Baccalaureate-diplomet.

– Et opphold på en UWC-skole åpner ikke bare dørene for studier ved prestisjetunge universiteter i hele verden, det gir også elevene en sterk forståelse av andre kulturer og et helt unikt nettverk av venner over hele verden, sier leder Elizabeth Sellevold i UWC Norge.

Nå forbereder han seg på å flytte hjemmefra og fra alle vennene i Kongsberg.

– Det kommer nok til å bli litt rart, og vi får stort ansvar selv om vi er så unge. Men jeg gleder meg!

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som skjer i Kongsberg og Numedal. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags