Flyene ventet i skyene

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Når fly sirkler med sine kondensstriper, ja, så skapes det mønster på himmelhvelvingen.

DEL

Lenge trodde vi at flyene lå i kø, og rett og slett måtte vente på sin tur til å lande. Det var tross alt SAS-maskinene fra Stavanger og Kristiansand som sirklet rundt.

Kondensstripene skapte sirkler som ble lagt merke til av mange i Kongsberg.

– Men vi har ikke hatt noen unormal trafikkavvikling på Oslo lufthavn, så flyene sirklet i hvert fall ikke på grunn av oss, ler Joachim Westher Andersen, medieansvarlig ved Oslo lufthavn.
– Jeg har til og med snakket med de i tårnet vårt, og de vet heller ikke hvorfor flyene måtte sirkle rundt over Kongsberg, fortsetter Andersen.

Wikipedia kan vi lese at kondensstriper (en kortere form av kondensasjonsstriper) er en kunstig cirrussky i form av striper med kondensert vanndamp (av og til kalt vannstriper).

Disse dannes av luften som strømmer ut av flymotorer eller av virvler som oppstår ved flyvingespissen. Utslippet skiller ut ørsmå iskrystaller i fuktig kaldluft i høye nivå. Selv om det kan se slik ut er ikke skyene i utgangspunktet forurensning. En kondensstripe som varer lenge er et tegn på mye fukt i høyden, som igjen kan tyde på at en værfront nærmer seg.

Artikkeltags