Villige til å betale 1800 kroner døgnet for denne koia

SPEIDERHYTTA: Dette hytta er svært populør å leie.

SPEIDERHYTTA: Dette hytta er svært populør å leie. Foto:

Når Håvard Sørli prøver å ikke få leid ut koia i Lier skrur han opp prisen til 1800 kroner, men det skremmer ikke opplevelseslystne turister, som gladelig betaler for enkel standard.

DEL

(Drammens Tidende) LIER: En til to timers gåtur fra Lier stasjon ligger den vesle koia i Reistadlia ovenfor Lierskogen. Standarden er enkel. Her er det ikke innlagt vann eller strøm. Soverom og oppholdsrom går i ett og det er ikke store plassen å boltre seg på innvendig.

Det var NRK som først omtalte at naturelskere fra hele verden er villige til å betale 1800 kroner døgnet for koia i Reistadlia.

Populær tømmerkoie

– Dette er en hytte som blir drevet på dugnad. Når jeg ikke har tid til å drive med utleie, skrur jeg prisen opp, men jeg får bookinger da også, selv om det er færre enn når prisen er lavere, forteller Håvard Sørli, som leier ut hytta.

For et par uker siden skrudde han opp prisen til 1800 kroner døgnet, vanligvis ligger prisen for å leie koia på 600–1200 kroner i døgnet.

Den enkle tømmerkoia i Reistadlia er en av de mest populære utleieenhetene på nettstedet Airbnb i Norge.

– Det er forskjellige kriterier som spiller inn for å havne øverst på den listen, men vi har hatt mange på besøk, det betyr at stedet har fått mye omtale og har blitt mye delt i sosiale medier. I tillegg har jo beliggenheten, i nærheten av Oslo, mye å si, sier Sørli.

LES OGSÅ: 96 døgn ned til det djupaste mørket

Ønsker mer konkurranse

Håvard Sørli startet med å leie ut 1. Gullaug speidergruppe sin hytte i 2012 på nettstedet Airbnb fordi hytta ble lite brukt. Airbnb er en nettbasert markedsplass der det er mulig å bestille overnattingssteder over hele verden som leies ut av private.

– Tanken bak er å få de tomme koiene i bruk, sier Sørli. Noe han mener flere bør benytte seg av:–Jo flere som tilbyr slike overnattingssteder, jo flere vil jo få muligheten til å overnatte i disse koiene. Det vil jo ha en effekt av at tilbudet spres gjennom deling i sosiale medier,  noe som kan føre til at det kommer enda flere turister, sier Sørli.

Hytta har hatt gjester fra hele verden fra Australia til de fleste landene i Mellom-Europa. Den enkle standarden skremmer ikke turistene fra å booke hytta.

– Det er jo nettopp det som er poenget. Dette er noe som er helt unikt for turister som kommer fra for eksempel London. Her kan de gå rett ut i marka og oppleve stjernehimmelen uten mye lysforurensing, sier Sørli.

Men selv om de fleste vet hva de kommer til, har Sørli opplevd at turistene har forventet hotellstandard i den vesle hytta i skogen. I fjor skrev Drammens Tidende om da det dukket opp en minibuss med kinesere og en sint turguide som hadde forventet noe helt annet enn den enkle standarden koia kan by på.

Og etterspørselen:

– Det er ikke noe problem å få leid den ute store deler av året. Det er ikke unormalt at vi har fulle midtuker og helger. Før helgen skrudde jeg ned utleieprisen til 600–800 kroner, i løpet av lørdagen fikk jeg inn to bookinger på to helger, forteller Sørli.

LES OGSÅ: Skoleklasse berges etter å ha gått seg bort ved Høgevarde

Artikkeltags