Marco best på narko

BEST: Harald Husum, med narkohunden Marco, vant NM for narkohunder på Hamar i helgen. (Foto: Benedikte Hjellum Håkonsen)

BEST: Harald Husum, med narkohunden Marco, vant NM for narkohunder på Hamar i helgen. (Foto: Benedikte Hjellum Håkonsen)

Av
Artikkelen er over 16 år gammel

Norges beste narkohund heter Marco, er tre og et halvt år og tjenestegjør for politiet i Kongsberg.

DEL

Harald Husum vant delvis på hjemmebane da han og hunden Marco sanket flest poeng under NM for narkohunder på Hamar i helgen.
Husum er opprinnelig fra hamartraktene, men er bosatt og arbeider i Kongsberg. Under årets NM gikk Marco helt til topps med 502,5 poeng etter å ha havnet på tredjeplassen i fjor, da de to var med for første gang.

Tidlig ute

– Det var litt nervepirrende da jeg skjønte at vi lå i toppsjiktet, og veldig artig at det skulle gå så bra, sier Husum, som må vedgå at hans flatcoated retriever nok kunne gjort det bedre på lydighetsøvelsene.
Men på søk var det ingen tvil om at Marco kunne sine saker svært godt.
– Marco er ganske ung til å være så dyktig på søk etter narkotika. Han var opprinnelig en omplasseringshund, og jeg fikk ham da han var seks måneder, som min aller første hund.

Beste noensinne?

I tillegg til søkeøvelser i bil, leilighet, lager, bagasje, garderobeskap og feltsøk utendørs ble det også gjennomført lydighetsøvelser. Dommerne mente Husum hadde den desidert beste hunden. Sammenlagt hadde Marco 17,5 poeng mer enn hunden som havnet på andreplass.
NM for narkohunder er for øvrig delt i to, en klasse for politihunder og en for hunder som tjenestegjør i toll, fengsel og forsvar. Det var i politihund-klassen at Marco snuste seg til den gjeveste plasseringen. Ifølge stevneleder Jan Kampenhøy mente to av dommerne, som har drevet med narkohunder i en mannsalder, at Marco var den beste narkohunden de noensinne hadde sett.

Høye krav

Kravene til en narkohund er i utgangspunktet høye.
– Det blir sjekket grundig om hundene er egnet til denne typen tjeneste. Etter to kurs, som hver er på tre uker må hundene gjennom en godkjenningsprøve, der som regel kun en av 20 hunder består, forklarer Husum.
NM gikk over tre dager sist helg, og var det største NM som har vært arrangert noen gang med nærmere 40 ekvipasjer.
– Han fikk nok en ekstra kjøttbit etter innsatsen i helgen, og det var vel fortjent.
Pokalen skal plasseres godt synlig på politistasjonen i Kongsberg.

Forebyggende

Marco arbeider på fulltid for Søndre Buskerud politidistrikt, i etterforskningsavdelingen under narkogruppen. Husum har én øvingsdag i uken med hunden, som også brukes til søk etter ettersøkte eller savnede personer.
– Jeg tror det virker forebyggende når vi har med oss hunder ut, i tillegg til at de er kontaktskapende. De gjør dessuten mange narkofunn som vi uten dem trolig ikke ville gjort.

Artikkeltags