Få med deg supermånen

I Kongsberg: Det er delvis skyet, men månen kan du såvidt se fortsatt. Bildet er tatt litt over klokken 6 mandag morgen i Kongsberg.

I Kongsberg: Det er delvis skyet, men månen kan du såvidt se fortsatt. Bildet er tatt litt over klokken 6 mandag morgen i Kongsberg. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

En stor og spektakulær måneformørkelse er synlig over hele landet mandag morgen. Også i Kongsberg er det mulig å se månen om du er kjapp.

DEL

Månen er spesielt nær Jorden under begivenheten, så i likhet med formørkelsen 31. januar i fjor, blir dette en såkalt
supermåneformørkelse.

Mandag morgen er det litt skyer på himmelen over Kongsberg - og det har kommet litt snø i løpet av natten. Men det er fullt mulig å se den litt rødlige månen fortsatt, hvis du kjapper deg litt.

Klokken 05.41 ble månen helt formørket, og dette skal vare til klokken 06.44.

Den neste totale måneformørkelsen som blir synlig fra Norge etter årets begivenhet inntreffer først i september 2025, men
denne blir ikke synlig i sin helhet hos oss. Den neste vi kan følge fra start til slutt skjer først på nyttårsaften i 2028. En ny
supermåneformørkelse inntreffer imidlertid først i 2051.

Det er science fiction-forfatter og Vitenformidler Anne Mette Sannes og astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard, som opplyser dette i en pressemelding.

Under en total måneformørkelse befinner hele månen seg i den kjegleformede helskyggen, umbraen, som oppstår på den siden av jorden som vender mot månen og hvor det ikke finnes sollys. Det er under denne typen måneformørkelse at fenomenet blodmåne (at månen blir rød) oppstår.

MÅNEFORMØRKELSE: Denne ble fotografert fra California 15. april 2014.

MÅNEFORMØRKELSE: Denne ble fotografert fra California 15. april 2014. Foto:

LES OGSÅ:

- Dette er bra! Vi trenger flere snekkere

Treningssenterledere: - De store nyttårsforsettene er litt ut

Nytt teatertilbud i Kongsberg

Artikkeltags