– Berre å gripe blyanten

GIR UT SELV: Lise Laa har finansiert «Numedalskost» selv, og opplaget er på 2000 eksemplarer. Sønnen Ola og søsteren Guri er bare noen av de mange som har hjulpet henne med denne boken. FOTO: PRIVAT

GIR UT SELV: Lise Laa har finansiert «Numedalskost» selv, og opplaget er på 2000 eksemplarer. Sønnen Ola og søsteren Guri er bare noen av de mange som har hjulpet henne med denne boken. FOTO: PRIVAT

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Hun har samlet oppskrifter og tradisjoner fra Numedal i 30 år. Nå kommer endelig resultatet.

DEL

Arkitekten og forfatteren Lise Laa er opprinnelig fra Uvdal, men har bodd en kvinnealder i Ål i Hallingdal.

Der har 72-åringen blant annet gitt ut «Hallingkost» og «meir Hallingkost», men helt siden tidlig 80-tall har hun samtidig samlet tradisjoner og oppskrifter fra sitt barndoms Numedal.

Les også: Det kulinariske Numedal

– Då eg samla inn te den fyrste Hallingkostboka, byrja eg å spørja folk i bygda mi, Uvdal, om deira matradisjonar. Då var det berre å gripe papir og blyant, skriver Laa i forordet til den ferske boka «Numedalskost».

Til Lp sier Laa at mange av opplysningene om gamle mattradisjoner i dalen, kommer fra samtaler med «gamle damer», som hun selv kaller dem.

– Dette var jo gamle damer allerede den gang, og de er jo borte nå. Ofte samlet jeg to eller tre av disse damene, og så penset jeg samtalen inn på mattradisjoner. Og aldri flere enn tre på en gang, da klarte jeg ikke å følge med! ler hun.

Les også: Først ingen... og så to?

Blant intervjuobjektene var blant mange andre hennes åtte tanter, og hennes onkel Anders, som i boka bidrar med tips til hvordan man kunne drøye smøret mest mulig. Undertittelen til boka har for øvrig ordet «matreise» i anførselstegn, og det med god grunn.

For i tillegg til fortelle om matkultur er «Numedalskost» også et historisk dokument over skikker og tradisjoner i tidligere tiders Numedal.
Her fortelles det om livet på setra, bryllup, begravelser, julehøytid, jordbrukstradisjoner og fedriftene på vidda. Men først og fremst er dette en bok som forteller om en tid der hver eneste tilgjengelige ressurs ble utnyttet til det ytterste.Og sånn måtte det være.

– På den tiden det aller meste om å overleve og om å tjene penger, avslutter Lise Laa, forfatteren av boka «Numedalskost».

Artikkeltags