Norges eldste er død

Kristi Øktedalen døde lørdag morgen, 109 år gammel. Her ble hun fotografert på rommet sitt på Bergtun omsorgssenter på Rødberg i forbindelse med 108-års dagen i fjor. FOTO: IRENE MJØSENG

Kristi Øktedalen døde lørdag morgen, 109 år gammel. Her ble hun fotografert på rommet sitt på Bergtun omsorgssenter på Rødberg i forbindelse med 108-års dagen i fjor. FOTO: IRENE MJØSENG

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Kristi Øktedalen døde lørdag morgen.

DEL

Norges eldste person, Kristi Øktedalen fra Nore og Uvdal, døde lørdag morgen, 109 år gammel.

– Hun døde stille og rolig i dag tidlig, fem minutter over åtte. Hun har hatt et langt og fantastisk liv, forteller barnebarnet Margit Traaen.

29. juni i år ville Kristi Øktedalen ha fylt 110 år.

Ikke opptatt av kosthold

Kristi ble født på Hjalland i Nore. Oslo het Kristiana og det var før unionsoppløsningen. Hun var nesten tenåring da første verdenskrig brøt ut og godt voksen da den andre startet.

– Hun har slitt og arbeidet hele livet, men alltid hatt det gode humøret med seg, fortalte datteren Ingeborg da Kristi fylte 109 år i fjor sommer.

Kristi var aldri særlig opptatt av kosthold og helse. Datteren kunne ikke huske å ha sett moren med epler i hånda, men sukkerbiter, det spiste hun.

– Hun har hele tiden hatt mottoet «lev mens du lever», og hun legger kabal hver dag og liker å spille femkort med dem som stikker innom, sa datteren den gang.

LES: Norges sprekeste 109-åring

Godt humør

Kristi fødte fem barn og har 14 barnebarn, 30 oldebarn og 28 tippoldebarn. Også moren hennes, Kari Hjalland, ble gammel.

– Hun var 101 år da hun gikk bort i 1981, fortalte Ingeborg om bestemoren sin.

Da Laagendalsposten skrev en reportasje sommeren 2002, fra hundreårsdagen, var Kristi som vanlig i godt humør.

– Jeg gjør alt selv og blir aldri for gammel til å forsøke noe nytt. Så lenge jeg klarer det, er vel det greit, slo hun fast den gangen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.