Norges største kulturhus?

Hva skal det bli med den gamle Nore 1 kraftstasjonen etter at det nye anlegget kommer i drift fra 2019?

Hva skal det bli med den gamle Nore 1 kraftstasjonen etter at det nye anlegget kommer i drift fra 2019? Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Hva skal skje med den gamle kraftstasjonen på Rødberg når det nye anlegget står klart i 2019? Diskusjonen er allerede i gang.

DEL

Nils Runar Sporan er i denne sammenheng Statkrafts informasjonsmedarbeider på prosjektet med å bygge det nye anlegget, som etter planen skal settes i drift i 2019.

Men han er fullstendig klar over at det også knytter seg en viss spenning til hva den enorme bygningen skal brukes til når det nye anlegget står ferdig.

– Prosessen er allerede i gang, men det er selvfølgelig alt for tidlig å si hva vi kommer til å ende på til slutt. Det er viktig å presisere at bygningen vil være i full drift  som kraftverk fram til det nye Nore 1 overtar. Nå er vi tidlig i idefasen, og tar imot alle innspill med takk, smiler Sporan som legger til at noen tanker og ideer allerede ligger på bordet.

– Vi har fått innspill om å for eksempel gjøre det om til kulturhus og konsertsal, eller å bruke noe av det til kurs og opplæring. Dessuten har vi også tenkt tanken om å bruke det til et slags museum, sier Sporan.

Men den ene ideen utelukker ikke det andre, for her snakker vi om en bygning som er høyere under taket enn de aller fleste "kulturhus" som det overhodet kunne være aktuelt å sammenligne seg med.

 – Det er såpass stort at for eksempel alle de tre nevnte ideene i teorien kunne gjennomføres i det samme lokalet, spekulerer han.

Les også: Nytt milliardkraftverk i 2019

Er et kulturminne

Uansett etterbruk vil de involverte måtte ta hensyn til den historiske verdien av det gamle kraftverket.

Statkraft skriver selv i sin konsesjonssøknad til NVE at kraftverket er omtalt i prosjektet "Kulturminner i norsk kraftproduksjon", hvor norsk vannkraft er vurdert med hensyn til kulturminneverdi i et nasjonalt perspektiv.

Her ble kraftverket presentert som et bevaringsverdig kulturminne, med den begrunnelsen at det "dekker en sentral fase i norsk kraftutbygging fra tidlig 1900-tallet til 1930".

Selskapet har selv plassert kraftverket i "Verneklasse II", noe som betyr at eksteriøret skal bevares. Det samme gjelder for øvrig rørgaten, som ikke har vært i bruk siden 1995.

Et slikt vern ville kanskje for mange gå som hånd i hanske sammen med ideen om et kulturhus/museum, en idé Sporan og Statkraft allerede har gjort noen foreløpige undersøkelser på. Men en slik type museum er det flere i regional nærhet som har tenkt på fra før av.

– Du har jo både Vemork  på Rjukan (industrien) og Labro på Kongsberg (vassdrag) ikke så altfor langt unna Rødberg, sier Sporan og lar svaret henge litt i lufta.

Han er også opptatt av å fri til næringslivet og ikke bare kulturlivet.

– Det hadde jo vært fint å få inn en litt annen type aktivitet i bygget også! Og realiteten er jo at det er mange kommuner rundt i landet som sliter litt med kulturhusene sine, sier Sporan.

Tåle å stå tom

Statkraft er naturlig nok ikke spesielt interessert i å ha altfor sterke meninger om hva bygget skal brukes til nå i innledningsfasen, men på direkte spørsmål innrømmer Nils Runar Sporan at det på lengre sikt er lite sannsynlig at noen andre enn Statkraft vil kunne eie selve bygningen.

– Dette er en verneverdig bygning som ligger innenfor Statkrafts område, og det er ikke spesielt sannsynlig per nå at den kommer til å selges, bekrefter han.

Og selv om han har veldig stor tro på "vern gjennom bruk"-teorien er han samtidig forberedt på at bygningen må tåle å stå tom i enkelte perioder.

– Det er muligheter for at bygningen vil stå ubrukt i deler av året, og at for eksempel oppvarmingen på vinterstid dermed vil kunne holdes på et minimumsnivå, avslutter Nils Runar Sporan i Statkraft.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken