Fem psykisk utviklingshemmede mangler utredning i Nore og Uvdal

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Nore og Uvdal er en av kommunene som har registrert psykisk utviklingshemmede uten en utredning i spesialhelsetjenesten.

DEL

VG har etter Tolga-saken kartlagt hvor mange innbyggere norske kommuner har registrert som psykisk utviklingshemmede de siste ti årene.

Avisen kan nå melde at mer enn 50 personer er oppført som psykisk utviklingshemmede uten en utredning i spesialhelsetjenesten, ifølge VG. Tallet kan være betydelig høyere.

Over 80 kommuner, som har hatt en kraftig økning i registreringen av psykisk utviklingshemmede i enkeltår eller i løpet av de siste ti årene, er blitt spurt. Antallet påvirker hvor mye penger hver kommune får i overføringer fra staten.

Ifølge avisen er det i Karasjok registrert 16 personer, i Nore og Uvdal mangler 5 av 15 en slik utredning, i Etne har 17 av 20 fått diagnose av en spesialist, i Nesna 6 av 8, i Lunner 18 av 44 og Hemsedal opplyser at en person ikke er utredet av spesialisthelsetjenesten.

Samtlige kommuner mener likevel at de har fulgt retningslinjene. De fleste viser også til at antallet er godkjent av revisor.

Flere store kommuner opplyser til VG at de ikke har oversikt over hvor mange som er diagnostisert utenfor spesialisthelsetjenesten. Det reelle tallet er derfor trolig betydelig høyere.

Artikkeltags