Gå til sidens hovedinnhold

Bruker 13 milliarder på nye kampfly

Artikkelen er over 8 år gammel

Regjeringen bruker 13 milliarder på nye kampfly og Kongsberg Gruppens missil får full støtte i det brede internasjonale samarbeidet.

Stortingsrepresentant Laila Gustavsen (Ap) sier at norske myndigheter har gjort store fremskritt i arbeidet med å få på plass Joint Strike Missile (JSM) på kampflyet F-35. Missilet fra Kongsberg Defence utvikles og spesialtilpasses flyet som Norge nå kjøper. Flykjøpet blir formelt vedtatt når Stortinget behandler revidert nasjonalbudsjett før sommerferien.

–I tillegg til den støtten vi allerede har fått fra USA, har vi nå fått den nødvendige godkjenning fra resten av partnerskapet for integrasjon av JSM, sier Laila Gustavsen.

I partnerskapet Joint Strike Fighter deltar ni land; Norge, USA, Canada, Storbritannia, Australia, Italia, Tyrkia, Nederland og Danmark.

For Kongsberg Gruppen innebærer aksepten fra partnerne store markedsmuligheter i mange år fremover. Missilet er enestående i sitt slag. De norske flyene kan bli de første som blir utstyrt med JSM. Norge får fire treningsfly i 2015/16, deretter seks fly i året hvert år fra 2017 til 2024.

– Vi har stått på for norsk industri over lang tid. I forsvarsmarkedet holder det ikke med å ha et godt produkt. For å få solgt noe som helst i USA er industrien avhengig av at norske myndigheter stiller opp. Det har regjeringen gjort og det ser vi resultater av nå. For meg har integrering av JSM vært et politisk mål. Det kommer til å sikre arbeidsplasser i Kongsberg og i en stor underskog av norske bedrifter. Jeg forventer at flere land kommer til å kjøpe missilet. All ære til Kongsberg Gruppen, Forsvaret, forsvarsministeren og «Team Norway» som har jobbet grundig og lenge for å få dette til, sier Laila Gustavsen til Laagendalsposten.

Kommentarer til denne saken