Gå til sidens hovedinnhold

– Det er du som bestemmer

Artikkelen er over 8 år gammel

En kartlegging av 8.-klassene i Kongsberg i 2012 viste en økning i nettmobbing blant de unge. Det vil elever på videregående gjøre noe med.

Den enorme økningen i bruken av sosiale medier de siste årene, har gitt mobbere en arena å boltre seg ytterligere på. Elever på Kongsberg videregående skole med media i valgfag vil nå utvikle et undervisningsopplegg som de kaller «Det er du som bestemmer», etter initiativ fra medielærer Jan-Arve Overland.


Dette er det tredje året opplegget kjøres, og i år vil det bli gjennomført fram mot påske for alle 8.-klassingene i Kongsberg.

– Vi har ikke planlagt detaljene ennå, men vi kommer til å fokusere på nettmobbing. Det virker som om det er mest utbredt, sier Agnete Bråtun.

– Forebygging fungerer

Sammen med Astrid Isaksen Aaker, Martine Svang Jakobsen og flere medelever, skal hun ut på ungdomsskolene å forebygge mobbing uten å ha med egne lærere.
De tre jentene mener det er bra å henvende seg til nettopp 8.-klassingene fordi de er såpass unge og lærevillige samtidig som de er i en sårbar alder.

Les også: Kontrakt mot mobbing

– Forebygging fungerer best om du kan gjøre det tidlig, mener Astrid som også tror at det er verre å bli mobbet på ungdomsskolen.
Hun føler ikke at det er så mye mobbing på videregående, men at følelsen av å bli fryst ut kan gjøre seg gjeldende, både på skolens område og i sosiale medier.

– For eksempel kan en som får få «likes» på bildene sine på Facebook-profilen føle seg utsatt, uten at det er ment som mobbing fra noen, sier Astrid.
Martine Svang Jakobsen forteller at de er opptatt av å vise konsekvenser når de skal ut til 8.-klassingene.

– Selvfølgelig skal man kommunisere med andre på nett, men man må bruke hodet. Det er veldig enkelt å lage en profil av den enkelte ved å samle opplysninger. Vær forsiktig, sier hun.

Les også: Fortsetter kampen mot mobbing

Starter på kinoen

Tirsdag 12. februar vises filmen Bully i Kongsberg kino, som et samarbeidsprosjekt mellom Kongsberg kommune, Kongsberg kino og Kongsberg videregående.
Filmen er en dokumentarfilm om mobbing og konsekvenser av mobbing i amerikansk skole. «Bully» lar fem enkelthistorier tale for seg selv. Gjennom en blanding av amatøropptak fra familiene til ofrene og kameraet til regissør Lee Hirsch som en slags flue på veggen, tegnes et sårt bilde av hvilken påkjenning det er å være utstøtt av flokken som barn og ungdom.

– Prosjektet vårt starter med denne filmen. Vi håper den vil gjøre såpass inntrykk at det er mulig å nå fram med budskapet. Utfordringen med forebygging er at det skal vare i lang tid, sier Agnete Bråtun.

Les også: – Vær ærlige om mobbing!

Kommentarer til denne saken