Gå til sidens hovedinnhold

Flere forsøkt svindlet

Artikkelen er over 9 år gammel

Laagendalsposten får nå inn flere tips om at de er blitt oppringt av en person som utgir seg for å være fra Microsoft, og som forsøkte å lure fra dem passordet datamaskinen sin.

Torsdag skriver Laagendalsposten om mannen som ble oppringt en ettermiddag av en person som fortalte at PC-en var hacket. I løpet av dagen har flere hendvendt seg til Laagendalsposten for å fortelle og advare mot det samme.

OPPDATERT: Mandag ettermiddag ringte en engelsktalende kvinne til Rønnaug Holes fasttelefon i Kongsberg. Hun er i utgangspunktet skeptisk til rare telefonsamtaler.
– Vi har jo hørt de som går fem på på radioen og slikt, og først tenkte jeg kanskje det var noe slikt. Telefonnummeret var skjult, og det var en dame som snakket dårlig engelsk. Minst like dårlig som min egen engelsk, ler Hole.
Damen i telefonen sa at de hadde oppdaget et problem med Rønnaug Holes datamaskin.
– Jeg sa bare «nei, det har jeg ikke», og la på, forteller Hole.
Nå advarer hun andre om at det ikke bare er menn som står bak disse svindeltelefonene.
– Jeg ble oppringt av en kvinne, og det var veldig mye susing i bakgrunnen. Akkurat som om hun satt i en bil. Hun konfererte hele tiden med en annen person på sitt eget språk, beskriver hun videre.

Flere lesere forteller på Laagendalspostens Facebook-side om at de har fått svindeltelefoner.

Legg på!

Microsoft skriver på sine nettsider at det den siste tiden har det kommet meldinger om at folk blir oppringt av falske Microsoft-ansatte. Her er noen rådom hva du bør gjøre for å holde seg sikker:

«Skulle du bli oppringt av nokon som påstår at dei jobbar for Microsoft og at dei har oppdaga problem med maskina di, så er rådet enkelt. Legg på! Microsoft driv ikkje med overvåking og tar aldri uppfordra direkte kontakt vedrørande problem på spesifikke maskiner.»

Skulle du være uheldig og bli svindlet er det viktig at du får gjort maskinen din fri for virus og bakdører. 

Måtte åpne mailboks

– Jeg måtte først åpne mailboksen min slik at de kunne hjelpe meg. Mannen ringte fra skjult nummer og snakket dårlig engelsk med asiatisk aksent, forteller Kåre Torgersen fra Kongsberg.

– Jeg forsto at dette var et forsøk på svindel, men hadde lyst til å høre hva han sa. Men da jeg ikke ville gjøre som han sa, ble han sint og la på røret, fortsetter Torgersen.

Det gjorde også Magnus Edvardsen i Kongsberg.

- Jeg fikk en telefon for over en måned siden. En engelsktalende kvinne ba om å få utlevert samme informasjon. Da jeg ba henne om å snakke norsk, eller få noen som gjorde det om å ringe tilbake la hun på. Etter det har jeg ikke hørt et pip, forteller han.

Over hele landet

De siste ukene har det vært mange tilfeller av lignende svindelforsøk rundt omkring i hele landet. Her hevdes det gjerne at PC-en din er infisert av virus, og at Microsoft derfor vil hjelpe deg.

Dette er selvfølgelig bare tull, for det svindlerne egentlig vil er å få kontroll over maskinen din. Og da er det bare fantasien som setter grenser for hva de kan foreta seg. De kan for eksempel få tilgang på nettbanken din for å stjele pengene dine.

Vær obs

Krimsjef ved Kongsberg politikammer, Morten Ole Pedersen, har ikke hørt om andre som har fått lignende oppringninger i vårt distrikt.

– Jeg har hørt om det på TV, men ikke noe herfra. Det finnes alltid noen som forsøker seg på ulike former for svindel via telefon eller internett. Derfor er det så
viktig at man aldri oppgi personopplysninger til folk man ikke kjenner eller har naturlig kontakt med, sier Pedersen.

Han oppfordrer folk til aldri gi ifra seg personnummer, bankkontonummer, passord eller andre personopplysninger uten at man er helt sikker på at det kommer til rett person eller instans.

Vanskelig å etterforske

For denne typen svindelsaker, har politiet svært lite ressurser til å etterforske.

– Hvis svindelforsøket kommer fra et utenlandsk selskap er det nesten umulig å spore dem opp. Derfor bør folk ta forholdsregler og være utrolig forsiktige med hva de legger ut på nettet, og at de har gode brannmurer i PC-ene sine, sier han.

Kommentarer til denne saken