Kinderegg og Happy Meal kan bli forbudt

Det kan bli forbudt å reklamere for produkter som Kinderegg og Happy Meal.

Det kan bli forbudt å reklamere for produkter som Kinderegg og Happy Meal. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Regjeringen foreslår et markedsføringsforbud mot usunne varer for barn. Det kan innebære at varer som Kinderegg og Happy Meal blir ulovlige, bekrefter helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap). Høyre mener forslaget er dumt og formyndersk.

DEL

Helse- og omsorgsdepartementet sendte denne uken på høring en forskrift om at «markedsføring rettet mot barn og unge av energitette, salte og næringsfattige næringsmidler, er forbudt». Det skriver Drammens Tidende.

I tillegg definerer departementet nå barn og unge som alle under 18 år, i motsetning til den tidligere 12-årsgrensen. I ti punkter definerer departementet hva det skal legges vekt på når det skal vurderes om markedsføringen er rettet mot barn og unge. Et av dem er «bruk av tilleggsytelser, gaver, leker, kuponger, rabatter eller samleobjekter som kan appellere til barn og unge».

LES OGSÅ: Vi er tjukkere enn noen gang

Har ikke bestemt seg

Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) bekrefter overfor avisen at Happy Meal og Kinderegg er typiske eksempler som har vært diskutert i departementet under arbeidet med forskriften.

– Det skal fortsatt være lov å selge bokstavkjeks og Bamsemums, men i noen frokostblandinger med høyt sukkerinnhold er det små gaver, spesielle leketing som er rettet inn mot at foreldre skal kjøpe det til barna sine, sier Strøm-Erichsen til Dagens Næringsliv.

Hun understreker at det ikke er tatt noen endelig beslutning angående Kinderegg og Happy Meal

– Men det kan bli et forbud. Derfor er det viktig at forskriften nå er sendt på høring, sier Strøm-Erichsen.

LES OGSÅ: La barna kjenne sult

For dumt

– Dette blir rett og slett for dumt. Arbeiderpartiets formynderstat kommer til uttrykk ved at man har liten tillit til at foreldrene selv vet best hva ungene skal spise eller ikke. Dette er hysteri. Arbeiderpartiet ønsker å fremstå som handlekraftig når det gjelder fedme blant unge, men dette er feilslåtte tiltak, sier Høyres familiepolitiske talskvinne Linda Hofstad Helleland til NTB.

Tiltak som virker er å spre informasjon blant foreldre og å fortsette jobben for fysisk aktivitet blant unge, mener Helleland.

– Høyres bekymring er det store frafallet i idretten blant unge i 10-12-årsalderen. Vi må legge til rette for arenaer til den uorganiserte idretten og et mangfold av fysisk aktivitet og idrett.

Helleland har liten tro på at forslaget blir vedtatt.

– Mange sier at denne regjeringen har gått tom for ideer, men de er i alle fall ikke tom for idiotiske ideer, for å si det slik. Jeg tror folk rister på hodet av dette, sier Helleland.

Artikkeltags