Da Gry Aamodt og Nora Vea fra Kongsberg ble gående hjemme med barn fikk de fart på symaskinen. Det har blitt til mengder av fargerike, gode barneplagg. For Aamodt har det så å si blitt fulltidssyssel også etter at barna begynte i barnehage og skole, mens Nora Vea syr på hobbybasis.

Del

De to syerskene tror det kan være flere som klør litt i fingrene etter å produsere noe, og vil dele sin syentusiasme med flere i Kongsberg.

Kaffe og klær

Førstkommende lørdag tar de med seg mengder av egenproduserte klær, symaskinen og setter over kaffen på Kunstnerhuset på Tislegård. De deltar på Åpen dag sammen med en rekke andre kunstnere som blant annet stiller ut bilder. Det blir en salgsutstilling hvor folk kan komme for å handle, få inspirasjon og tips og råd om søm.

Lyst til å skape

Verken Gry Aamodt eller Nora Vea har utdanning innen søm. Men da de fikk barn og var hjemme i permisjon, lå mye til rette for å skape noe selv. Ikke minst kom lysten til å lage noe hjemmelaget til sine små.

– Imellom bleieskift og grøtmating kan det være godt å føle seg litt produktiv, sier Nora Vea.
Hun hadde symaskin og sydde vesker. Men da barnet kom, økte motivasjonen til å lære mer og å lage barneklær.

– Og så tok det fullstendig av, sier hun, og får ivrige nikk fra Gry.
Begge har fylt hjemmet med stoffer, knapper, tråd og bånd som blir til myke bukser, forklekjoler, smekker og luer – for å nevne noe.


– Jeg kunne lite om søm fra før og har brukt prøve-og-feile-metoden, sier Aamodt.
Hun tror mange kan ha lyst og mulighet til å skape fine ting, hvis de bare kommer i gang.

Dobbel lykke

Både Aamodt og Vea satser på å bruke gamle stoffer. Gry Aamodt kjører hardt på 70-tallsstoffer og mønstre, og har tømt mang en slektnings sengetøylagre på hytta.
Nora Vea mikser stoffstiler fra flere tiår. Stilen utvikler de underveis.

– For meg gir det dobbel lykke at jeg kan skape noe og i tillegg bidra til gjenbruk, sier Aamodt.

Begge jentene tråler loppemarkeder for stilige stoffer fra noen tiår tilbake. Aamodt som er i ferd med å bli storprodusent har fått kontakter mange steder og forteller at hun får kontakt med folk som gjerne gir bort stoffer de selv ikke trenger.

– Jeg tror andre også synes det er hyggelig å se at ting kommer til nytte igjen.
Hun syr også på bestilling og noen har med seg stoffer som de gjerne vil se brukt til bukse, kjole eller et annet plagg til sine små.

– Det å få et bruksplagg ut av det gamle sengetøyet som du har et forhold til fra barndommen, synes mange er moro, sier Aamodt.

Syr selv

Begge syerskene selger klærne de syr i butikker på Østlandet. Gry Aamodt selger under merket Kakle, mens Nora Vea står bak merket Multemo sammen med Anne Søgni Flatvad som trolig også blir å treffe lørdag 26. mars på Kunstnerhuset. Syerskene ser at det er lite sy- og stoffbutikker igjen i distriktet.

– Det kan være litt vanskelig for den som ønsker å komme i gang. Vi kan gi råd om gode mønstre, hvor man får tak i stoffer og dele våre erfaringer, sier de to.

Aamodt har også begynt å tilby ferdige sypakker som starthjelp.
– Der er alt man trenger samlet i en pakke. Man trenger bare symaskin og lyst, så er man i gang, sier hun.