- Satsingen på olje og gass er en skandale

Hallvard Surlien.

Hallvard Surlien.

Artikkelen er over 6 år gammel

Hallvard Surlien i Grønn Ungdom går hardt ut mot næringslivssatsingen i hjembyen, etter at Kongsberg blir karakterisert som Norges nye oljeby.

DEL

Det var Aftenposten som meldte om at Kongsberg nå er Norges nye oljeby. Hallvard Surlien er talsperson i Grønn Ungdom og 2. kandidat for De Grønne i Buskerud. Han reagerer sterkt på nyheten.

LES: Kongsberg er Norges nye oljeby- Ved å fokusere på olje og gass satser næringslivet på Kongsberg det remmer og tøy kan holde på at vi skal mislykkes i å løse klimaproblemet. I tillegg bidrar oljesatsingen til en overoppheting av norsk økonomi, der oljesektoren spenner beina under grønn, fornybar industri. Det er en skandale, sier Surlien.

Rundt 22 prosent av de sysselsatte i Kongsberg-regionen jobber i virksomheter som er avhengig av olje- og gassaktiviteter. Surlien frykter for framtida til både bedriftene og de ansatte.

- Alle verdens politiske ledere er enige om at jordas temperatur ikke skal stige med mer enn to grader. For å klare dette må 80 prosent av alle kjente olje- og gassreserver bli liggende i bakken. Lykkes klimapolitikken blir dermed olja verdiløs. Hvis ikke bedriftene på Kongsberg satser på en grønn omstilling nå, kommer de til å få svi kraftig for det om bare få år, sier han.

Surlien viser til finansforvalter i Storebrand, Christine Tørklep Meisingset, som nylig skrev i VG at investeringer i oljeselskaper kan vise seg å ha like høy risiko som de investeringene som førte til den forrige finanskrisen.

- Norge blir stadig utfordret av andre land som er kommet mye lenger i å satse på bærekraft enn oss. Skal vi være med på fornybarracet kan vi ikke sitte på sidelinjen og fortsette å satse på fortidas løsninger. Kongsberg har muligheten til å gå i front og tenke langsiktig. Hvorfor ikke bli Norges fornybar-by, spør Surlien.

LES OGSÅ: - Kongsberg Gruppen må ta ansvar

Artikkeltags