Tirsdag ettermiddag klokken 16.30 får operasjonsleder Marianne Mørch i Sør-Øst politidistrikt inn en merkelig nødsamtale fra Kongsberg.

En ung gutt skriker i mobiltelefonen.

Mørch tror først det er en alvorlig hendelse, helt til gutten i telefonen begynner å le, og legger på.

– Jeg skjønte til slutt at det var en spøk, men vi prøver alltid å ringe opp igjen for å være sikker. Da ingen tok telefonen sendte vi en patrulje hjem til gutten for å forklare alvoret i å misbruke nødtelefonen, sier hun.

Gutten var ikke hjemme, og hadde ringt fra en mobiltelefon.

– Foreldrene skal ta dette opp med gutten, sier Mørch.

LES OGSÅ: Kjørte uten førerkort og med falske skilt

Blir «ulv, ulv»

Politiet ser alvorlig på at nødnummeret blir misbrukt.

– Det er mange som ringer nødtelefonen for å få vite hva det vanlige nummeret til politiet er. Fordi de ikke gidder slå det opp i telefonkatalogen, sier Mørch, og legger til;

– Vi har en del faste som ringer til nødnummeret ved andre henvendelser. Det er skummelt, for det blir «Ulv, ulv». Når de ringer en gang og faktisk er i nød er det lett å ikke ta det seriøst, sier hun.

LES OGSÅ: Skal brenne ned gammelt hus

Ikke bruk mobilen som leke

–Et annet problem vi har er at foreldre gir små barna mobiler de ikke lenger bruker, men som det fremdeles er strøm på. Så lenge mobilen har strøm vil man kunne ringe nødnummeret. Barna trykker rundt på tastene, og kommer til slutt til 112.

Oppfordringen hennes til foreldre er klar.

– Prat med barna deres rundt alvoret av å ringe 112, og ikke gi de aller minste i familien gamle mobiltelefoner som leketøy.

Å misbruke nødnummeret kan ha alvorlige konsekvenser.

– Hvis samtalen høres dramatisk ut drar vi til innringeren, og det bruker vi ressurser på. Ressurser som kunne hjulpet noen som faktisk var i nød. Hvis mange ringer på én gang kan det også hende at de som er i nød ikke kommer gjennom til oss på telefon.

For å få en oppklaring skal nødnummeret altså bare brukes ved nødstilfelle. Andre henvendelser kan rettes til 02800.